Pyszne i zdrowe śniadanie w 5 minut
Mam wrażenie, że każdy poranek w dzień powszedni każdego z nas, czyli rodzica, wygląda bardzo podobnie: trzeba wstać i wyszykować się do pracy, trzeba obudzić i wyszykować dzieci do szkoły i przedszkola, starszym dzieciom naszykować drugie śniadanie do szkoły… W tym porannym planie jest jeszcze jeden bardzo ważny element – śniadanie. Powinno być smaczne, zdrowe, szybkie i powinno smakować wszystkim.
Poniżej podam kilka przykładów na takie śniadania:
1. Kanapki – z ciemnym pieczywem (razowym, z ziarnami, graham, żytnim), z masłem lub margaryną, na wierzch możemy położyć żółty lub kozi ser, wędlinę, wędzonego łososia, a z warzyw w okresie zimowo – wiosennym proponuję liście sałaty lub cykorii, rukolę, kiełki, plasterki ogórka kiszonego. Możemy też zjeść kanapki z serem białym i z dżemem lub miodem. Tradycyjne pieczywo można zastąpić chrupkim lub waflami ryżowymi.
2.Jajecznica - na maśle lub margarynie, bez ciężkostrawnych dodatków jak wędlina czy cebula, ale ze szczypiorkiem czy pomidorami. Zjedzmy ją z ciemnym pieczywem.
3. Mleko z płatkami – unikajmy słodkich płatków, zastąpmy je płatkami kukurydzianymi lub owsianymi. Płatki owsiane możemy poprzedniego dnia zalać wrzątkiem lub rano użyć tych błyskawicznych, które po zalaniu gorącą wodą lub mlekiem już są gotowe do jedzenia. Aby śniadanie było słodkie, można wkroić banana, kiwi, jabłko lub owoce suszone (rodzynki, żurawinę, morele czy śliwki) lub orzechy czy pestki.
4. Mleko można zastąpić jogurtem. Unikajmy jogurtów owocowych z dużą ilością cukru i konserwantów, a zjedzmy jogurt naturalny z dodatkiem płatków czy otrąb, a do tego świeże i suszone owoce, orzechy, pestki dyni czy słonecznika.
A co do picia? Dawajmy dzieciom wodę lub herbatę – gorzką lub z łyżeczką cukru lub miodu, unikajmy soków czy słodkich napojów.
Takie śniadanie, szybkie ale też zdrowe, da energię na cały dzień i nam, i naszym dzieciom.
mgr inż. Beata Smulska
Dietetyk
Przeczytaj także: Prawidłowe żywienie dzieci w wieku przedszkolnym