Truskawkowy zawrót głowy
Rozpoczynamy w końcu sezon na truskawki! Dziś przyjrzymy się im bliżej. Nasze polskie czerwone truskawki to z całą pewnością bogactwo smaku, ale i zdrowia. Co takiego dobrego mają w sobie truskawki?
Na początek rozłóżmy truskawkę na czynniki pierwsze. Mogę polecić je wszystkim odchudzającym się osobom, bowiem ich wartość kaloryczna w 100 g ( solidna garść!) to tylko 28 kcal, 5 g węglowodanów, ponadto nie zawierają w ogóle tłuszczu , za to stanowią źródło błonnika (2g), nie brak im też potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, beta karotenu, witaminy A, witaminy C i folacyny. Z punktu widzenia kobiet ciężarnych -ze względu na zawartość kwasu foliowego i żelaza, chronią przyszłe mamy przed niedoborem tych składników. Ale nie tylko dla przyszłych mam stanowią doskonałą przekąskę. Zdecydowanie zalecam je również dla naszych dzieciaków- czy to jako dodatek owocowy do śniadania, czy jako drugie śniadanie wraz z kanapką, sprawdzają się też do dań obiadowych jak naleśniki czy słodkie placuszki, dania z ryżem czy makaronem ale też orzeźwiający podwieczorkowy koktajl na pewno podbije serca maluchów!
Kilka rad dotyczących serwowania truskawek:
1.Na pewno każda z nas jadła kiedyś serwowaną przez mamę czy babcię miseczkę truskawek zalanych śmietaną z cukrem. Dbając o dobre nawyki żywieniowe naszych dzieci, ale i odchudzające się kobiety- polecam zastąpić śmietanę jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, a gdy truskawki będą już dojrzałe i zyskają naturalną słodycz cukier nie będzie już potrzebny.
2. Świetnie sprawdzają się na surowo, lub w sałatce owocowej, ale też w postaci zmiksowanej. Owoce zwłaszcza na początku sezonu są mniej słodkie, warto wtedy połączyć je z innym słodszym owocem jak np. banan lub użyć naturalnej słodyczy z miodu czy syropu z klonu/ agawy.
3.Koktajl truskawkowy świetnie sprawdzi się również jako polewa do naleśników czy makaronu i ryżu. Dzieci uwielbiają takie dania! Dodatkowo żeby uatrakcyjnić wygląd takiej potrawy można ją udekorować świeżymi owocami i listkami mięty lub stewii. Najlepiej jak dziecko zrobi to samemu- będzie się dobrze bawiło ,a sam posiłek będzie bardziej smakować.
Na podsumowanie jeszcze kilka słów na temat właściwości zdrowotnych truskawek. Fakty powszechnie znane:
- pomagają schudnąć ze względu na małą zawartość kalorii i węglowodanów, a także błonnik który usprawnia pracę jelit
- oczyszczają nasze nerki ze względu na dużą zawartość wody
-wykazują działanie żółciopędne, wspomagając pracę naszej wątroby
-usprawniają pracę naszego serca poprzez obniżanie poziomu złego cholesterolu (LDL) oraz ciśnienia tętniczego krwi
- ze względu na zawarte w pestkach żelazo, dbają o odpowiedni poziom hemoglobiny we krwi
Słowem truskawki to samo zdrowie! Jeśli nie jesteśmy na nie uczuleni, jedzmy ich jak najwięcej najlepiej w surowej formie zaraz po zakupie, gdyż nie lubią długiego moczenia i przechowywania.
Agnieszka Tokarz
Dietetyk
Przeczytaj także: Jak nauczyć naszą pociechę jeść warzywa?