Warzywa jesienią cz.1
I zaczęło się! Złota polska jesień zawitała do nas wraz z początkiem roku szkolnego. Piętrzą się przed nami góry zadań i obowiązków. Kiedy mamy przed sobą nowe wyzwania, warto wzmocnić swój organizm dostarczając mu bomby witaminowej w postaci warzyw. Oto krótka lista jesiennych przebojów, które zostaną z nami na zimę i zadbają o nasze zdrowie.
1. Brokuł- poleca się osobom na diecie, ponieważ zawiera 35 kcal w 100 g. Usprawnia perystaltykę jelit, działa przeciwnowotworowo i chroni wzrok. By kupić pełnowartościowy produkt, należy zwracać uwagę na kolor. Żółte zabarwienie świadczy o nieświeżości. Brokuły źle znoszą długie przechowywanie, dlatego należy je przechowywać w lodówce i spożyć przed upływem trzech dni od kupna.
2. Burak czerwony- prawie 90% składu buraka to woda, a w 100 g korzenia znajduje się niecałe 30 kcal. Buraki są lekkostrawne, dobrze oddziałują na układ krwionośny, zapobiegają anemii, wspomagają układ odpornościowy, pobudzają organizm, odkwaszają organizm, wspierają układ nerwowy, zwalczają wolne rodniki, działają przeciwbakteryjnie i usprawniają pracę wątroby.
3. Cebula- jest jednym z najdłużej znanych naturalnych leków. Podobnie jak czosnek, zawiera związki siarkowe, w tym olejki eteryczne. Od ilości tych składników zależy zapach cebuli. W kuchni używamy zarówno główki cebuli jak i szczypioru, który zawiera więcej witaminy C niż główka. Zarówno szczypior jak i cebula zawierają do 40 kcal w 100 g produktu. Działa bakteriobójczo, moczopędnie, przeciwnowotworowo, wzmacnia układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi, zwalcza infekcje górnych dróg oddechowych. Cebula najbardziej wartościowa jest na surowo, ale należy pamiętać że jest ciężkostrawna i może obciążać wątrobę.
4. Czosnek- jest wieloletnią rośliną cebulową, która składa się z 5 do 15 ząbków. 100 gram czosnku zawiera 90 kcal, a pojedynczy ząbek waży zaledwie kilka gramów. najbardziej wartościowy jest świeży czosnek. Przechowywany przez długi czas i wyschnięty traci swoje właściwości. Działa bakteriobójczo, grzybobójczo, przeciwwirusowo, przeciwzakrzepowo, przeciw-reumatycznie, przeciwnowotworowo, ułatwia odkrztuszanie, pomaga zapobiegać i zwalczać infekcje, obniża poziom złego cholesterolu, ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi. Czosnek po-winno się dodawać w końcowej fazie przyrządzania potraw, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury traci właściwości bakteriobójcze i staje się gorzki.
5. Fasola- należy do grupy roślin strączkowych, a w kuchni używamy zarówno młodych strąków jak i dojrzałych nasion. Młode strąki zawierają jedynie 30 kcal w 100 g, a dojrzałe nasiona aż 350 kcal w 100 g. Nasiona roślin strączkowych są źródłem białka, dlatego są wykorzystywane jako alternatywa dla mięsa. Fasola poprawia perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom, obniża poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworu jelita grubego, oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji. Należy pamiętać, że fasola jest ciężkostrawna oraz mogą spowodować wzdęcia i gazy.
6. Kapusta- jest warzywem dietetycznym. W 100 g znajdziemy jedynie 25 kcal. Działa przeciw-nowotworowo, zapobiega niedoborom witaminy C, poprawia perystaltykę jelit, poprawia wygląd cery, włosów i paznokci, przyspiesza gojenie się ran, wzmacnia odporność. Kapusty nie powinny jeść osoby cierpiące na dolegliwości ze strony wątroby, tarczycy i z problemami żołądkowymi. Może powodować wzdęcia, a jedzona w nadmiarze może spowodować niedobory żelaza.
Warzywa to nie tylko źródło witamin i składników mineralnych. Oddziałują leczniczo na nasz organizm, poprawiają kondycję cery, włosów i paznokci. Są niezastąpionym źródłem energii każdego dnia. Możemy przyrządzać z nich soki, sałatki, surówki, podawać na ciepło i na zimno. Pamiętajmy by sięgać po te od sprawdzonych dostawców lub mrożone.
Marzena Orłowska
Dietetyk
Przeczytaj także: Jedzenie oczami