banner

Warzywa na wiosnę

Autor: Marzena Orłowska

Za oknami wiosna nabrała tempa i na straganach pojawiło się bogactwo sezonowych warzyw. Warzywa dostarczają przede wszystkim związków mineralnych, błonnika pokarmowego i witamin: C, B-karotenu, E, K, witaminy z grupy B. Warzywa obok owoców i produktów zbożowych są głównym paliwem energetycznym w diecie, dlatego warto uwzględniać je w codziennej jadłospisie.

Decydując się na zakup warzyw, poszukajmy sprawdzonych, lokalnych dostawców. Unikajmy pakowanych w folię warzyw, wybierajmy te świeże, młode, dobrze wyglądające, bez oznak zepsucia czy zwiędnięcia. Kupując produkty na wagę będziemy w stanie lepiej ocenić jakość tego co wybieramy.

Najzdrowiej jest spożywać warzywa w postaci surowej. Dopuszczalną techniką przyrządzania warzyw jest gotowanie i pieczenie. Należy jednak pamiętać, że rozgotowane warzywa tracą wiele walorów odżywczych. O zielonych warzywach panuje powszechny pogląd, że są bogate w żelazo, nadają cerze zdrowy, świeży wygląd, niwelują oznaki zmęczenia i oczyszczają z toksyn. Trzeba jednak pamiętać, że produkty bogate w żelazo należy spożywać razem z produktami bogatymi w witaminę C, ponieważ zwiększają przyswajalność tego pierwiastka. Warzywa bogate w żelazo to natka pietruszki, szczypiorek, rzeżucha, szpinak, sałata, koperek.

Co można znaleźć w sezonie:

Rzodkiewka

Od dawna gości na naszych talerzach, zawiera potas, sód, wapń, magnez, witaminę B1, B2, PP, C. Jej wartość energetyczna to 18 kcal w 100g.

Rzeżucha

Jest dostępna przez cały rok, możemy sami ją hodować na parapecie. Wzmacnia odporność na przeziębienia, katar, kaszel, wpływa korzystnie na kondycję cery. Rzeżucha zawiera jod, siarkę, chrom. Zaleca się jej spożycie przy problemach z tarczycą i cukrzycą.

Natka pietruszki

Można się spotkać ze stwierdzeniem, że natka pietruszki zaraz po mleku jest najcenniejszym produktem jaki dała nam natura. Może dostarczyć w 100g nawet 19 mg żelaza łatwo przyswajalnego. Natka pietruszki zawiera wapń, magnez, potas, witaminę A, witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę D i K. Polecana jest przy anemii, zmęczeniu, poprawia krążenie, korzystnie wpływa na wzrok. Wartość energetyczna natki pietruszki to 49 kcal w 100g.

Szpinak

Szpinak jest bogaty w witaminę C, A, E i K, witaminy z grupy B, kwas foliowy, związki mineralne takie jak jod, mangan, żelazo, magnez. 100g szpinaku zawiera 16 kcal.

Sałata

Wartość energetyczna sałaty to 14 kcal w 100g. Jest ona zasadotwórcza, zawiera potas, mangan, magnez, żelazo, miedź, fosfor, witaminy z grupy B, E.

Cykoria

Należy do rodziny sałat, jest zasadotwórcza, zawiera magnez, wapń, fosfor, żelazo, potas, siarkę i chlor, witaminę C, witaminę A. Można ją jadać na surowo, gotować, dusić, zapiekać.

Kapusta

Można spotkać się z różnymi odmianami. Kapusta biała – 33 kcal w 100g, kapusta czerwona – 31 kcal w 100g, kapusta pekińska – 16 kcal w 100g, kapusta włoska – 43 kcal w 100g. Kapusta zawiera wiele składników mineralnych takich jak fosfor, wapń, miedź, mangan, potas, żelazo, siarkę i witaminy A, C, E i witaminy z grupy B. Wpływa korzystnie na cerę, włosy. Wykorzystywana jest przy zaparciach, oczyszczaniu przewodu pokarmowego, korzystnie wpływa na florę jelitową, stosuje się przy przeziębieniu.

Kalarepa

Kalarepa zawiera 33 kcal w 100g produktu. Jest bogata w fosfor, wapń, magnez i witaminy z grupy B, witaminę C. Korzystnie wpływa na krążenie krwi w organizmie, niestrawność, wyrównuje poziom cukru we krwi.

Szparagi

Są dostępne stosunkowo krótko. Warto jednak po nie sięgać, ponieważ zawierają potas, wapń, fosfor, witaminę C, E, B-karoten, kwas foliowy. W 100g produktu jest zaledwie 21 kcal. Szparagi są moczopędne, obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Warzywa można spożywać w dowolnych ilościach, codziennie, od 3 do 5 razy. Są niskokaloryczne i wartościowe dla naszego organizmu.

Zielone jarzyny to świetne składniki zbilansowanej diety, dają uczucie sytości, zawierają wiele wartościowych składników odżywczych, oczyszczają i odtruwają organizm. Soki warzywne zawierają średnio 10 kcal w 100g soku. Korzystajmy z bogactwa natury na wiosnę!

Marzena Orłowska
Mama Dwulatka

Przeczytaj także: Woda czy sok?

Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.