Właściwości pigwy czyli samo zdrowie na jesień i na zimę
Pigwa jest rośliną z rodziny różowatych. Pochodzi z Zakaukazia, Iranu, Turkiestanu, Syberii. Przywędrowała do Europy południowej. Największym powodzeniem pigwa cieszyła się w średniowieczu. Robiono z niej wiele przetworów. Podobno słowo: marmolada pochodzi od nazwy portugalskich konfitur z pigwy ,,marmelo".
Wprawdzie owoce pigwy nie nadają się zbytnio do bezpośredniego spożycia (są twarde i kwaśne), ale świetnie sprawdzają się jako składnik dżemów, nalewek czy soków. Oprócz ciekawego smaku mają również wiele innych zalet.
Właściwości pigwy:
-posiada właściwości regenerujące, korzystnie wpływa na pracę wątroby, dlatego polecana jest osobom zażywającym leki.
-dzięki zawartości pektyny w połączeniu z taniną - dobrze działa na zaburzenia przewodu pokarmowego, ściągają i rozmiękczają
-dzięki zawartości takich składników odżywczych jak: wapń, potas, żelazo, witaminy C, PP, B1, B2 czy prowitaminę A, sprzyja dochodzeniu organizmu do siebie po chorobie.
-wzmacnia odporność
-przeciwdziała biegunce, wymiotom oraz wzdęciom
-poprawia apetyt, dlatego często podawana jest małym niejadkom
-ma działanie uspokajające
-obniża poziom złego cholesterolu, czyli LDL oraz poziom cukru
-surowe pektyny pigwy polecane są w profilaktyce nowotworów
-razem ze spożywanymi pektynami z pigwy usuwane są też z organizmu metale ciężkie i toksyny
-owoce pigwy nie przyswajają zanieczyszczeń ze środowiska
Zastosowanie ,,kulinarne” pigwy
-owoców nie poleca się spożywać w stanie surowym ze względu na ich smak, lecz nadają się na różne przetwory i jako dodatek do innych owoców. Pigwa w połączeniu z innymi owocami nadaje przetworom lekko kwaśny wyrazisty smak. Ponadto owoce pigwy mogą służyć do żelowania konfitur, ponieważ to właśnie pektyny mają taką właściwość.
-świeży sok z pigwy zmieszany w równych proporcjach z miodem pszczelim i zażywany po 2 łyżeczki do herbaty trzy razy dziennie pobudza apetyt.
-nalewka z pigwy dobra jest na wzdęcia, kwasy żołądkowe, kwaśne odbicia, gorysz żołądkową, przeziębienie, niską odporność
-z pigwy robi się także okłady na hemoroidy a także na pękającą skórę
mgr inż. Beata Smulska
Dietetyk
Przeczytaj także: Bogactwo natury – owoce żurawiny