Świąteczne Przepisy dla Dzieci
Już niedługo zasiądziemy z naszymi pociechami przy wigilijnym stole, by podzielić się opłatkiem. Niestety tradycyjne polskie potrawy wigilijne nie należą do lekkostrawnych. Grzyby z kapustą, kluski z makiem, śledź w śmietanie, smażony karp, zupa grzybowa to potrawy zbyt ciężkie dla małych żołądków, zwłaszcza tych, poniżej 3. roku życia. Warto zaplanować tę wieczerzę tak, aby najmłodsi też mogli cieszyć się smakiem potraw zbliżonych do tych tradycyjnych, ale bez obawy o bolący brzuszek. Wychodzimy naprzeciw mamom, które z troską myślą o tym, co ich dzieci mogą zjeść z wigilijnego stołu i przedstawiamy kilka pomocnych przepisów, które spokojnie można zaserwować maluchom podczas uroczystej kolacji.
Delikatna ryba pod pomarańczową chmurką
Czas przygotowania: 45 minut
Wiek: po roku
Składniki:
- Filet z dorsza - 500 g
- Oliwa z oliwek - łyżka
- Curry w proszku – 0,5 łyżeczki
- Miód - łyżeczka
- Sól himalajska – mała szczypta
- Pieprz – mała szczypta
Składniki na farsz:
- Papryka czerwona – 1 sztuka
- Marchew – 4 sztuki
- Por – 0,5 sztuki
- Czosnek – ząbek
- Cebula – 1 sztuka
- Oliwa z oliwek – łyżka
- Koncentrat pomidorowy – 3 łyżki
- Papryka słodka w proszku – 1 łyżeczka
- Pieprz – mała szczypta
Przygotowanie:
Filety umyj, oczyść i wysusz papierowym ręcznikiem, dopraw odrobiną soli i pieprzem. W miseczce wymieszaj oliwę, miód, curry. Natrzyj marynatą filety z obu stron i odstaw do lodówki na 1-2 h. Po tym czasie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 15minut. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę, a por w półtalarki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, zeszklij cebulkę i czosnek. Dodaj paprykę, marchew i por. Duś pod przykryciem 10 minut. Podlewaj wodą (1/2 szklanki). Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw pieprzem, papryką. Wymieszaj i pozostaw na małym ogniu ok. 3-5 minut. Filety układaj naprzemiennie z farszem w naczyniu żaroodpornym.
W wersji bezglutenowej użyj certyfikowanych przypraw.
Delikatne pierożki z pieczonym farszem mięsno-warzywnym
Czas przygotowania: 2 h
Wiek: po roku
Składniki na ciasto:
- Mąka pszenna – 600 g
- Sól – 1/2 łyżeczki
- Wrzątek – 500 ml
- Olej rzepakowy – 2 łyżki
Składniki na farsz:
- Mięso z piersi z indyka – 200 g
- Mięso z łopatki wieprzowej – 200 g
- Wołowina – 100 g
- Marchew - 2 sztuki
- Pietruszka – 1 sztuka
- Seler – ¼ sztuki
- Por – ¼ sztuki
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Liść laurowy – 4 sztuki
- Ziele angielskie - 4 sztuki
- Sól - do smaku
- Pieprz - do smaku
- Majeranek – 2 łyżki
Przygotowanie:
Warzywa obierz. Mięso pokrój na mniejsze części. Wszystkie warzywa, mięso i przyprawy umieść w garnku, zalej wodą i gotuj do miękkości. Następnie odcedź bulion (możesz go wykorzystać do ugotowania zupy lub podać jako rosół z makaronem). Ugotowane warzywa i mięso przekręć przez maszynkę. Całość wymieszaj, dopraw jeśli jest taka potrzeba i umieść w keksówce. Przed pieczeniem polej wierzch bulionem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 50 minut. Wystudź. Przygotuj ciasto pierogowe, rozwałkuj je, wykrawaj szklanką kółka i nakładaj około łyżeczkę farszu na pierożek, zlepiaj jego boki. Pierożki ugotuj z wodzie z odrobiną oliwy. Część pierożków możesz zamrozić, część podać na świeżo.
Barszczyk z ziemniakami
Czas przygotowania: 30 minut
Wiek: po 10 miesiącu
Składniki:
- Buraki – 1 kg
- Marchew – 2 sztuki
- Jabłko – 2 sztuki
- Sok z połowy cytryny
- Gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki
- Cynamon - szczypta
Przygotowanie:
Buraczki i marchewki umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do garnka. Następnie dodaj obrane ze skórki jabłka pozbawione gniazd nasiennych. Całość zalej wrzątkiem tak, aby tylko przykryć warzywa. Gdy buraczki i marchew będą już miękkie, zdejmij garnek z gazu i zblenduj całość na zupę krem. Dopraw sokiem z cytryny, cynamonem i gałką muszkatołową. Podaj z gotowanymi ziemniakami.
W wersji bezglutenowej użyj certyfikowanych przypraw.
Pierniczki orkiszowe
Czas przygotowania: 1 h
Wiek: 1,5 – 3 lat
Składniki:
- Mąka orkiszowa – 600 g
- Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
- Jajka – 2 sztuki
- Miód – ½ szklanki
- Masło extra – 200 g
- Cukier puder z cukru trzcinowego – 200 g
- Imbir – łyżeczka
- Cynamon – 2 łyżeczki
- Kardamon – ½ łyżeczki
- Gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki
- Kakao - łyżka
Przygotowanie:
Masło, cukier puder i jajka utrzyj na gładką masę. Przyprawy wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mąką. Łącz stopniowo mąkę z masą. Ugniataj. Ciasto wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj je, wykrawaj pierniczki. Piecz w 180 stopniach przez 10-15 minut.
Korzenny jabłecznik
Czas przygotowania: 1 h
Wiek: 1,5 – 3 lat
Składniki:
- Jabłka – 3 sztuki
- Woda – ¼ szklanki
- Miód – 2 łyżki
Składniki na ciasto:
- Mąka orkiszowa – 1 szklanka
- Mąka żytnia typ 2000 – ½ szklanki
- Proszek do pieczenia – ½ łyżeczki
- Soda oczyszczona – ½ łyżeczki
- Cynamon – łyżeczka
- Imbir – ½ łyżeczki
- Gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki
- Mus jabłkowy – 2/3 szklanki
- Miód - 2 łyżki
- Woda – ¼ szklanki
- Cukier puder z ksylitolu – 2 łyżki
- Jajka – 2 sztuki
Przygotowanie:
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w talarki. Przełóż do garnka,
zalej
¼ szklanki wody, gotuj pod przykryciem kilka minut, aż jabłka staną się
miękkie, na koniec dodaj 2 łyżki miodu.
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Jajka roztrzep w misce i dodaj do suchych składników razem z ¼ szklanki wody, musem i płynnym miodem. Wymieszaj dokładnie łyżką. Do naczynia żaroodpornego przełóż jabłka, a na wierzch wylej ciasto. Zapiekaj bez przykrycia 35-40 minut (patyczek włożony do ciasta powinien być suchy). Po upieczeniu ciasto oddziel od brzegów naczynia, nałóż przykrywkę i szybkim ruchem obróć ciasto tak, aby jabłka były na górze. Zsuń jabłecznik piernikowy na ozdobny talerz.
mgr Anna Grabowska
Dietetyk
Przeczytaj także: Świąteczne potrawy dla przedszkolaków