Sylwestrowe Menu dla Przedszkolaków
Większość przedszkolaków z niecierpliwością wyczekuje przyjęcia sylwestrowego w gronie swoich przyjaciół z grupy oraz rodziców. Wspólne celebrowanie nadchodzącego nowego roku, oczekiwanie na północ i oglądanie pokazu sztucznych ogni sprawia, że ten wyjątkowy wieczór staje się jeszcze bardziej magiczny. Aby sprostać oczekiwaniom naszym małym imprezowiczom staramy się przygotować potrawy, które będą dobrze wyglądać, a przede wszystkim smakować naszym gościom.
W takim razie co najlepiej przygotować? Tutaj sprawdzą się dania, które, nie zajmą nam zbyt wiele czasu na przygotowanie i będą smaczne zarówno podane na ciepło jak i na zimno. Szykując je musimy wziąć pod uwagę ich wygląd wizualny. Przedszkolaki należą do grona bardzo wymagających krytyków kulinarnych, dlatego nie bójmy się zaszaleć z kolorami oraz smakami. W końcu to Sylwester!
Dodatkowym atutem zaproponowanych przeze mnie potraw jest ich czas przygotowania. Nie zajmują dłużej niż 30 minut, a przygotować możemy je o wiele wcześniej. Dzięki czemu zaoszczędzimy czas, który będziemy mogli spędzić z naszymi gośćmi a nie w kuchni.
Propozycja Menu na imprezę sylwestrową dla naszych pociech oraz ich gości:
1. Serkowe kulki ( około 15 kulek)
Potrzebne składniki:
- 2 opakowania dowolnego serka śmietankowego,
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 2 łyżki drobno posiekanej cebuli,
- 1 szklanka startego sera Cheddar
- ½ szklanki pokrojonej w drobną kostkę szynki drobiowej,
- Ulubione przyprawy do smaku,
- Niesolone krakersy (opcjonalnie).
Sposób wykonania:
- Serek śmietankowy wymieszać ze szczypiorkiem, cebulą, szynką. Dodać ulubione przyprawy.
- Uformować z nich kulki, które należy obtoczyć tartym serem.
- Kuleczki zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.
- Podawać je w momencie kiedy zaczną powoli schodzić się goście. Na sam koniec, dla deklaracji, posypać je szczypiorkiem i podawać razem z niesolonymi krakersami.
2. Tosty z pastą z awokado
Potrzebne składniki:
- Chleb pełnoziarnisty
- 2 dojrzałe awokado
- 3 duże, ugotowane jajka
- Kulka mozzarelli
- Łyżka soku z cytryny/limonki
- Sól, pieprz
- Prażone pestki słonecznika/dyni
Sposób wykonania:
- Chleb włożyć do piekarnika lub tostera i opiekać do momentu aż nie staną się lekko chrupiące.
- Awokado zblendować z ugotowanymi jajkami, dodać do tego sok z limonki/cytryny,
- Na (ciepłe/ schłodzone) tosty wyłożyć pastę i posypać je startą mozzarellą.
- Dla dekoracji można posypać grzanki prażonymi pestkami dyni czy słonecznika.
3. Ciasto francuskie z kurczakiem ( porcja na 6 sztuk) podane z dipem czosnkowym
Potrzebne składniki na ciasto:
- Ciasto francuskie,
- Podwójna pierś z kurczaka,
- 3 garście pieczarek,
- Pół czerwonej cebuli,
- 1 jajko,
- 100 g startego żółtego sera
- Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
Sposób wykonania:
- Pierś z kurczaka pokroić na nie duże kawałki, cebulę w piórka a pieczarki na ćwiartki.
- Kurczaka podsmażyć lekko na patelni, a w tym czasie ciasto francuskie podzielić na 6 równych kwadratów. Kiedy mięso osiągnie odpowiednia temperaturę należy podzielić je po równo i wyłożyć na ciasto francuskie.
- Na tej samej patelni i oleju, na którym był smażony kurczak, podsmażyć cebulę z pieczarkami. Należy robić to tak długo, aż woda z pieczarek odparuje (uchroni to nasze ciasto przed rozmoknięciem).
- Cebulę i pieczarki wyłożyć na kurczaka.
- Każdy kwadracik posypać serem żółtym, bazylią, oregano i dodać szczyptę soli i pieprzu.
- Końce każdego kwadracika należy maksymalnie, ale delikatnie, naciągnąć w jedno miejsce i skleić. Górę przesmarować roztrzepanym jajkiem.
- Sakiewki wyłożyć na papier do pieczenia, włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Potrzebne składniki na dip czosnkowy:
- 1. opakowanie jogurtu naturalnego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1-1,5 łyżki majonezu,
- sól, pieprz, natka pietruszki.
Sposób wykonania:
- Przelać jogurt do schłodzonej miseczki.
- Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez wyciskasz, a następnie dodać go do jogurtu razem z majonezem.
- Mieszać wszystko do uzyskania odpowiedniej konsystencji (jeśli będzie za rzadkie- dodać więcej majonezu, a jeśli za gęste- jogurtu)
- Do smaku dodać odpowiednią ilość soli i pieprzu, a dla dekoracji- drobno posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego Nowego Roku!
mgr Magdalena Walania
Dietetyk
Przeczytaj także: Wystrzałowe Menu Sylwestrowe