Alergia na żółtko jaja kurzego i ryby
Witam, mam 9 miesięczne dziecko, niestety jest uczulone na żółtko. Karmię dziecko piersią, proszę o poradę czym powinnam zastąpić żółtko bo według schematu powinnam je dodawać (pół) do posiłku co 2 dzień. Ja jednak ze względu na skórną alergię córki z oczywistych względów tego nie robię. Codziennie daje jej mięso, ponieważ na rybę też jest uczulona. Z góry dziękuję za pomoc. Joanna
Żółtko zawiera wiele cennych składników, mi. in. witaminy A, D, E, K, B12, kwas foliowy. Jest także źródłem żelaza, cynku, fosforu, potasu, siarki oraz kwasów omega-3. Rezerwy żelaza, które dziecko zgromadziło jeszcze w życiu płodowym starczą dziecku przez pierwsze 4-6 miesięcy życia. Później dietę dziecka należy uzupełniać o posiłki dodatkowe. Według aktualnego schematu żywienia niemowląt żółtko do diety wprowadza się w 7.miesiącu życia. Na początku podaje się ½ żółtka co drugi dzień, w 10.miesiącu można już podawać codziennie połowę żółtka do posiłku, zaś
w 11.miesiącu dozwolone jest całe jajko 3-4 razy w tygodniu.
W alergii na jajo kurze częściej występuje uczulenie na białko niż na żółtko, białko jest bardziej alergenne, ale żółtko również może uczulić. Jeżeli Pani synek jest uczulony jedynie na jajko kurze, może Pani spróbować podać mu żółtko przepiórcze. Jajka przepiórcze zwykle nie wywołują reakcji alergicznej u dzieci uczulonych na jajka kurze. Przepiórcze jajka są dużo mniejsze. Jednemu jajku przepiórczemu odpowiada około 3 kurzych. Na początku proszę podać niewielką ilość, 1 żółtko przepiórcze. Należy jednak obserwować uważnie dziecko i zwrócić uwagę czy nie pojawiają się objawy uczulenia. Odczekać kilka dni, jeżeli nie ma żadnych objawów, można spróbować ponownie podać niewielką ilość żółtka. W tym czasie nie powinno wprowadzać się do diety malucha innych nowości, żeby w razie wystąpienia objawów uczulenia łatwo można było stwierdzić, który produkt jest sprawcą alergii.
Jeżeli jajka przepiórcze również będę alergizować synka, wtedy źródeł żelaza należy szukać w innych pokarmach: chude gatunki mięsa i produkty zbożowe wzbogacone w żelazo. Mleko kobiece zawiera niewielkie ilości tego pierwiastka, jednak jest ono bardzo dobrze przyswajalne przez organizm. Mleka modyfikowane zaś wzbogacone są w żelazo. Ważnym elementem diety są także owoce i warzywa, bowiem zawarta w nich witamina C poprawia wchłanianie żelaza. Zatem produkty będące dobrym źródłem żelaza warto łączyć z owocami, warzywami, przecierami czy sokami przeznaczonymi specjalnie dla dzieci.
Proszę pamiętać, żeby rygorystycznie przestrzegać diety eliminacyjnej, bowiem nawet niewielka ilość alergenu jest szkodliwa dla organizmu dziecka i może zaprzepaścić cały trud włożony w stosowanie diety. Zalecam więc uważnie studiować etykiety produktów spożywczych i kontrolować skład kupowanej żywności. W razie wątpliwości, lepiej zrezygnować z zakupu. Proszę mieć także na uwadze, że żółtko jaja kurzego może być dodawane do produktów, w których konsumenci mogą się nie spodziewać, np. liofilizowany proszek żółtkowy dodawany jest do szamponów, a także używany do lukrowania wyrobów cukierniczych.
Ze względów bezpieczeństwa proszę pamiętać, żeby zawsze zgłaszać lekarzowi przy przepisywaniu leków czy przy szczepieniach, że dziecko ma alergię na żółtko jaja kurzego i mięso ryb.
mgr Agnieszka Daria Kula
Dietetyk
Przeczytaj także: Ocena jadłospisu 9 miesięcy