Analiza jadłospisu 1,5 rocznego dziecka
Witam serdecznie! Mam pytanie dotyczące menu mojego 1,5 rocznego synka. Rano około 6-7 wypija około 180ml mleka, na drugie śniadanie zjada 150-180ml kaszy na mleku z około połową owoców ze słoiczka lub co jakiś czas jajecznicę. Obiadek je albo przygotowany przeze mnie lub ze słoiczka, na podwieczorek dostaje jogurt bądź gotowy deserek i na kolacje zjada około 180-200 kaszy. W między czasie podjada podpłomyki lub bułeczkę lub oblaty śląskie. Czy taka dieta jest dobra dla mojego malucha czy trzeba coś w niej zmienić?
Witam,
dość ogólnie opisała Pani sposób żywienia Pani synka. Na podstawie tych informacji mogę stwierdzić, że ilość posiłków jest prawidłowa. Odradzam zdecydowanie dokarmianie dziecka między posiłkami. Nawet z pozoru niewinne podjadanie może doprowadzić do nadwagi lub otyłości. Warto wprowadzić synkowi w ramach jednego z śniadań kanapki, żeby synek uczył się spożywać produkty o twardszej konsystencji.
Jako dodatek przygotować twarożek, pastę jajeczną, rybną, pieczone mięso, ewentualnie chudą wędlinę dobrej jakości. Zaleca się, żeby w każdym posiłku znalazły się warzywa i/lub owoce. Dzieci, które w okresie wczesnego dzieciństwa poznały smak wielu warzyw i owoców, chętniej sięgają po nie później. Jeżeli synek dobrze toleruje ciemne pieczywo, najlepiej wybierać: razowe, graham, pełnoziarniste. Od czasu do czasu białe pieczywo. Proszę zwracać uwagę na skład. Może się bowiem okazać, że ciemną barwę chleb zawdzięcza dodatkowi karmelu. Z takiego pieczywa najlepiej zrezygnować, podobnie jak z tego który zawiera słód, mąkę sojową lub inne substancje dodatkowe. Najlepiej szukać pieczywa mającego w składzie tylko: mąkę, wodę, zakwas i sól. Oblaty śląskie są to produkty mocno przetworzone, z różnymi dodatkami smakowymi. Nie mają szczególnej wartości odżywczej, lepiej podawać je sporadycznie.
Spośród asortymentu produktów zbożowych proponuję podawać kaszki bez dodatku cukru, płatki owsiane, żytnie, pszenne. Można samodzielnie przygotować domowe musli, z wykorzystaniem różnych rodzajów płatków, owoców suszonych, świeżych owoców z mlekiem lub jogurtem. Takie płatki są zdecydowanie bardziej wartościowe niż słodkie płatki dostępne na sklepowych półkach. Mają więcej witamin, składników mineralnych, cennego błonnika, a zdecydowanie mniej cukru.
Na obiad może Pani podać zamiennie: ziemniaki, kaszę, ryż, makron. Dobrze jest przyzwyczajać dzieci do grubych kasz (gryczana, jaglana pęczak), razowych makaronów, ryżu brązowego. Jeśli podaje Pani jasny makaron należy go gotować al. dente, ma wtedy niższy indeks glikemiczny i daje dłuższe uczucie sytości. Najzdrowsze gatunki mięsa to: indyk, kurczak, królik, chuda cielęcina i wołowina. Proszę nie zapominać o rybach 2-3 razy w tygodniu. Zawierają one bowiem cenne dla zdrowia kwasy omega-3, które są odpowiedzialne za prawidłową pracę mózgu. W ramach obiadu można przygotować maluchowi zarówno jarzynkę jak i warzywa w postaci surowej.
Potrawy najlepiej przygotowywać metodą gotowania w wodzie lub na parze, pieczenia w folii, pergaminie, naczyniu żaroodpornym, metodą duszenia bez wcześniejszego obsmażania. Smażenie czyni potrawę bardziej kaloryczną i ciężko strawną. Poza tym w czasie smażenie powstaje wiele szkodliwych dla zdrowia substancji.
Ważne, żeby dieta była urozmaicona. Różnorodność produktów wybieranych z każdej grupy piramidy żywienia zmniejsza ryzyko wystąpienia niedoborów pokarmowych. Właściwy dobór posiłków w tak młodym wieku jest również ważny dlatego, że wykształcone w dzieciństwie nawyki żywieniowe pozostają na całe życie.
mgr Agnieszka Daria Kula
Dietetyk
Przeczytaj także: 1,5 roczny niejadek