BoboVita Lekkie kuleczki kakaowe
Proszę o analizę płatków śniadaniowych firmy Bobovita. Czy tego rodzaju kulki są zdrowsze dla dzieci niż inne płatki śniadaniowe? Pozdrawiam Magda B
Nazwa produktu: BoboVita Lekkie kuleczki kakaowe, Wielozbożowe płatki śniadaniowe
Kategoria: Płatki śniadaniowe
Producent: NUTRICIA Polska Sp. z o.o. z
Opakowanie: 200g
Skład: Mąka pszenna pełnoziarnista 37,5%, mąka ryżowa 28,1%, cukier, mąka kukurydziana 9,1%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 4,4%, witamina D, tiamina, kwas foliowy, witamina C, węglan wapnia, pirofosforan żelaza. Produkt może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych i innych orzechów, mleka i soi.
Wartość odżywcza:
Wartość energetyczna: 372 kcal/100g produktu
Białko: 7,8 g/100g produktu
Węglowodany: 78,3 g/100g produktu, w tym cukry: 22,6 g/100g produktu
Tłuszcz: 1,6 g/100g produktu
Witamina D: 7,5 µg
Tiamina (wit. B1): 0,62 mg
Kwas foliowy: 75 µg
Witamina C: 19 mg
Żelazo: 4,5 mg
Wapń: 300 mg
Błonnik pokarmowy: 6,7 g/100g produktu
Zalety:
- Do produkcji płatków wykorzystano mąkę pszenną pełnoziarnistą
- Są źródłem błonnika pokarmowego
- Są źródłem witamin (wit. D, C, B1, kwasu foliowego) i składników mineralnych (wapń i żelazo)
- Zawierają mniej cukru niż inne płatki śniadaniowe
Wady:
- Są źródłem cukru
- Zawierają kwasy tłuszczowe nasycone
- Produkt może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych i innych orzechów, mleka i soi
Co na to ekspert?
mgr Magdalena Uchman, dietetyk
Racjonalna dieta, a zwłaszcza dieta dziecka, powinna się składać ze świeżych, naturalnych produktów, jak najmniej przetworzonych, bez dodatków sztucznych barwników, konserwantów itp.
Płatki śniadaniowe należą do produktów wysokoprzetworzonych, często o dużej lub nawet bardzo dużej zawartości cukru.
Płatki śniadaniowe BoboVita, faktycznie zawierają mniej cukru niż inne płatki śniadaniowe jednak nadal są to dość duże ilości. Na porcję płatków 20 przypada około 5g cukru, czyli dwie łyżki płatków – 1 łyżeczka cukru. Cechą pozytywną tych płatków jest również to, że do ich produkcji wykorzystano mąkę z pełnego przemiału. Zawartość witamin w płatkach z jednej strony jest cechą pozytywną, a z drugiej negatywną. Źródłem witamin i składników mineralnych w diecie dziecka powinny być naturalne produkty takie jak świeże owoce i warzywa, razowe pieczywo, nabiał, mięso, ryby i wędliny. Przetworzonych płatków śniadaniowych, nie powinno się traktować jako źródła np. witaminy C, wapnia czy żelaza. Poza tym płatki śniadaniowe, w tym także płatki BoboVita zawierają również tłuszcze nasycone, których powinniśmy spożywać jak najmniej.
Moim zdaniem w codziennej diecie dziecka powinny dominować naturalne płatki tj. płatki owsiane, żytnie czy jęczmienne (ale nie te błyskawiczne, chociaż te z pewnością i tak są lepsze od tych śniadaniowych) podawane z mlekiem. Cennym źródłem m.in. witamin z grupy B i błonnika pokarmowego są również kasze, które ugotowane na mleku są znacznie bardziej pożywne i posiadają więcej wartości odżywczych. Takie płatki można dosłodzić samemu cukrem lub miodem naturalnym (oczywiście z umiarem), poza tym można je urozmaicać dodatkiem owoców.
Płatki śniadaniowe BoboVita są lepsze od innych płatków tylko ze względu na nieznacznie mniejszą zawartość cukru. Zredukowana zawartość cukru nie czyni ich jednak pełnowartościowym produktem od którego dziecko powinno zaczynać swój dzień. Płatki śniadaniowe oczywiście mogą występować w diecie dziecka jednak nie powinny być stałym jej elementem. Pojawiać się powinny sporadycznie, bardziej jednak jako urozmaicenie menu małego smakosza.
mgr Magdalena Uchman
Dietetyk
Przeczytaj także: Nestle Miodowy Cheerios