Chleb z pełnego przemiału
Mam pytanie - uczestniczyłam w warsztatach żywieniowych organizowanych przez Przepisy-dla-dzieci.pl i był tam poruszony temat chleba z pełnego przemiału. Czy jest to to samo, co chleb pełnoziarnisty - bo taka odpowiedź uzyskuję w piekarniach, a nie jestem, co do tego przekonana? Czy właściwie jest i jak go szukać/poznać w piekarni?
Witam,
Chleb z pełnego przemiału jest tym samym chlebem, co pełnoziarnisty. W produkcji takiego chleba używa się mąki z pełnego przemiału (lub pełnego ziarna), czyli wytworzonej z całej objętości ziarna, włączając w to jądro, kiełki i łuski. Mąka taka (a tym samym chleb) zawiera większe ilości witamin z grupy B, magnezu, żelaza, błonnika pokarmowego, w związku z tym jest dużo bardziej korzystny dla naszego zdrowia. Chleb pełnoziarnisty możemy nazwą pomylić z chlebem wieloziarnistym, który zamiast mąki z pełnego przemiału zawiera duże ilości ziaren całych dodanych pod koniec przygotowywania, lub jest wytworzony z mąk różnego rodzaju. Pieczywo z pełnego przemiału wypieka się zazwyczaj z mąki żytniej (mąka pszenna ma bardziej gorzki smak, gdy nie jest z wysokiego przemiału), ewentualnie z dodatkiem mąki pszennej. Pieczywo Graham wypieka się z mąki pszennej o średnim przemiale. Szukając chleba z pełnego przemiału należy wybierać te, gdzie na etykiecie widnieje w składzie określenie: „mąka żytnia”, „mąka razowa”, „mąka Graham”.
Pozdrawiam,
Małgorzata Bieńkowska
Dietetyk
Przeczytaj także: Śniadaniowy zawrót głowy