Day up – pomysł na zdrową i pyszną przekąskę!
Dzisiejszą notkę poświęcę na prezentację produktów DayUp. Pierwsze produkty pojawiły się na sklepowych półkach już jakiś czas temu, niemniej jednak firma Arteta zadbała o urozmaicenie swojego asortymentu i cały czas zaskakuje nowymi propozycjami.
Dlaczego polecam produkty DayUp? Są zdrowe (żadnych sztucznych dodatków i konserwantów, 100% naturalnych składników a do tego ani grama cukru !), tanie, wygodne w przechowywaniu i spożywaniu, szeroko dostępne w supermarketach i mniejszych sklepach oraz.. pyszne!
Firma Arteta wypuściła do tej pory trzy rodzaje swoich produktów: DayUp mus owocowy z jogurtem naturalnym, DayUp Pearls wegańskie i z dodatkiem tapioki oraz DayUp Raw&Go!
Dla małych dzieci zdecydowanie bardziej odpowiednie będą musy- nie wymagają gryzienia, nie zalepią paluszków, a dzięki zakręcanemu opakowaniu łatwo przechować porcję „na potem”.
Poniżej przedstawiam zestawienie składników poszczególnych musów:
DayUp Black:
Banan, jabłko, jogurt naturalny, porzeczka, płatki owsiane, jeżyna, płatki gryczane, węgiel aktywny
DayUp Blue:
Banan, jogurt naturalny, gruszka, jagoda, płatki Quinna, płatki owsiane
DayUp Green:
Jabłko, jogurt naturalny, truskawka, śliwka, płatki jaglane, płatki owsiane
DayUp Orange:
Brzoskwinia, jogurt naturalny, miód, płatki owsiane, pomarańcza, płatki jaglane
DayUp Yellow:
Jabłko, jogurt naturalny, banan, ananas, kokos, płatki Quinna, płatki owsiane
DayUp Red:
Jabłko, truskawka, czereśnia, jogurt naturalny, płatki owsiane, ziarnia lnu
DayUp Pearls COCOA:
Jabłko, banan, morela, kokos, tapioka, kakao
DayUp Pearls MANGO
Jabłko, banan, mango, kokos, tapioka
DayUp Pearls Raspberry:
Banan, jabłko, malina, jagoda, kokos, tapioka
Na rynku możemy znaleźć dużo musów owocowych o podobnym składzie. Mało które jednak zawierają płatki owsiane a tym bardziej tapiokę, co stanowi plus DayUp’ów – dzięki temu dostarczają więcej energii oraz błonnika, a tym samym sycą na dłużej i mają gęstszą konsystencję.
Dla ciekawskich- tapioka to kasza z manioku, produkt o wysokiej zawartości węglowodanów oraz niskiej białka. Bez smaku, bez glutenu oraz co najważniejsze – hipoalergiczna! Jest lekkostrawna, zalecana szczególnie chorym na celiakię oraz osobom z chorobami zapalnymi jelit. Występuje najczęściej w postaci małych lub dużych kuleczek, które w trakcie gotowania pęcznieją. Z tapioki można przygotować wiele smacznych i sycących deserów, ale o tym w następnym artykule J
mgr Agnieszka Wianecka
Dietetyk
Przeczytaj także: Kisiel i budyń z torebki w diecie dziecka?