Delma Extra z masłem
Witam, proszę o analizę margaryny "Delma Extra z masłem". Smarujemy nią kanapki dwulatkowi (raz dziennie), ale nie wiem, czy nie powinniśmy smarować masłem? Z pozdrowieniami, Marta N.
Podstawowe informacje o produkcie:
Nazwa produktu: Delma Extra z masłem
Kategoria: tłuszcz roślinny 48% do smarowania oraz ciepłych zastosowań kuchennych z dodatkiem masła
Producent: Unilever
Opakowanie: 500g
Skład: woda, oleje i tłuszcze roślinne, mleko odtłuszczone, masło - 0,5% emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna), sól 0,3%, substancja konserwująca (sorbinian potasu), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, barwniki (annato, kurkuma) substancje wzbogacające: witaminy A i D3.
Wartość odżywcza:
Wartość energetyczna: 433 kcal/100g produktu
Białko: 0,07g / 100g produktu
Węglowodany:0,1g /100g produktu, w tym cukry 0,1g/100g produktu
Tłuszcz: 39,0g /100g produktu, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 17g
Błonnik pokarmowy: 0g/100g produktu
Sód 0,1g/100g produktu
Witamina A: - 800ug /100g produktu (100% dziennego zalecanego spożycia)
Witamina D3: - 7,5ug /100g produktu (150% dziennego zalecanego spożycia)
Witamina E: - 11mg /100g produktu (110% dziennego zalecanego spożycia)
Zalety:
- zawiera dodatek witamin
- przewaga tłuszczu roślinnego
- mniejsza zawartość kwasów tłuszczowych „trans” niż w maśle
Wady:
-oznakowanie opakowania wprowadzające w błąd
- dodatek substancji dodatkowych (barwniki, konserwanty, stabilizatory)
Co na to ekspert?
mgr Magdalena Uchman, dietetyk
Tłuszcz jest jednym z podstawowych składników odżywczych, który jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju młodego organizmu. Istotne jest jednak, aby spożywany przez dziecko tłuszcz był odpowiedniej jakości i podawany w odpowiednich ilościach. Tłuszczy jako składnika zbilansowanej diety dziecka do 3 lat nie należy ograniczać, ponieważ może to w znacznym stopniu spowolnić proces wzrastania i rozwoju.
Na początku analizy powyższej margaryny należy zacząć od wyjaśnienia czym w ogóle one są. Otóż margaryna jest to emulsja uwodornionych olejów roślinnych i tłuszczów zwierzęcych (czasem rybich) z mlekiem, wodą i innymi dodatkami. Powszechnie dostępne margaryny stołowe przeznaczone są do smarowania pieczywa. Charakteryzują się znacznie lepszą smarownością niż masło. Jednak zalecenia mówią, że dopiero powyżej 3 lat zalecane jest wprowadzenie do diety dziecka wysokiej jakości margaryny. Wcześniej najlepsze jest mimo wszystko masło. Jest ważnym składnikiem, ponieważ zawiera dobrze przyswajalne witaminy A i D oraz cholesterol. Cholesterol, jest niezbędnym składnikiem w diecie dziecka ponieważ potrzebny jest im do prawidłowego rozwoju układu nerwowego.
Wracając do margaryn, należy pamiętać, że rynek obfituje w różnego rodzaju margaryny, co wcale nie musi oznaczać, że każda jest odpowiedniej jakości. Warto wiedzieć, iż dobra margaryna przede wszystkim powinna się charakteryzować niską zawartością kwasów tłuszczowych „trans”. W związku z tym wybierając margarynę powinniśmy szukać na opakowaniu informacji „kwasy tłuszczowe trans <1g/100g produktu”. W uzyskanych od producenta materiałach dotyczących Delmy extra z masłem znalazłam deklarację, iż zawartość izomerów trans jest mniejsza niż 1g. Niestety na opakowaniu analizowanej margaryny nie ma zamieszczonej takiej informacji co, moim zdaniem przemawia na niekorzyść tego produktu. Skoro producent nie pofatygował się o umieszczenie informacji na ten temat osobiście odradzałabym spożywanie takie produktu.
Kolejną rzeczą, która przemawia za odłożeniem Delmy z powrotem na półkę sklepową jest chwyt marketingowy pod tytułem „z masłem”. Faktycznie dodatek masła występuje, jednak dodatek rzędu 0,5% trudno moim zdaniem zaklasyfikować jako atut. Jest to w pewnym stopniu wprowadzanie konsumenta w błąd, ponieważ wyrażenie „z masłem” umieszczone wielkim literami na przodzie opakowania sprawia, że konsumentowi nasuwa się zupełnie inny obraz takiego produktu. A jak to wygląda naprawdę? Po przeliczeniu zawartości procentowej masła w owej margarynie widzimy, że w 500g Delmy znajdziemy, aż 2,5g masła czyli około pół łyżeczki od herbaty.
Poza tym jak większość margaryn, Delma extra z masłem, zawiera substancje dodatkowe, które wydłużają trwałość produktu, poprawiają jej walory smakowe, estetyczne oraz umożliwiają zachowanie odpowiedniej konsystencji. Taka natura margaryn.
Warto również zwrócić uwagę na fakt, że w Polsce istnieje obowiązek suplementacji margaryn w witaminę A oraz witaminę D. Napisy na temat zawartości witamin nie oznaczają dobrej woli producenta i troski o nasz zdrowie, po poprostu jest to odgórnie ustalone.
Generalna ocena w skali 1-5:
2 – jeśli chodzi o stosowanie w diecie małego dziecka
Zapraszamy wszystkie Mamy do nadsyłania nazw produktów, które warto wziąć pod lupę. Zanalizujemy zarówno te sprawdzone, jak i niesprawdzone w kuchni, przedstawimy ich wartość odżywczą, zastosowanie i rekomendację dietetyczną.
mgr Magdalena Uchman
Dietetyk
Przeczytaj także: Smakija kaszka z sosem owoców leśnych