Dieta 3 miesiąc
Milenka ma 3 miesiące waży 5kg 62 cm. Czy można podawać soki, jeżeli tak to jakie? Co jeszcze podawać oprócz bebiko 1. Ma kłopot z podnoszeniem główki - ewentualnie jakie ćwiczenia.
Według obowiązujących zaleceń z 2007 roku, dziecku w wieku 3 miesięcy nie należy jeszcze rozszerzać diety o żadne produkty spożywcze nawet jeśli są one przeznaczone dla niemowląt. W przypadku gdy dziecko jest karmione mlekiem modyfikowanym to według powyższego schematu powinno otrzymywać wyłącznie mleko początkowe. Zalecane jest podawanie dziecku sześciu porcji mleka (jedna porcja powinna mieć około 130ml) w ciągu dnia. Zarówno ilość posiłków, jak i wielkość podana w zaleceniach są liczbami orientacyjnymi i dlatego należy je dostosować do apetytu dziecka. Każda porcja powinna być przygotowywana zgodnie z proporcjami podanymi na opakowaniu i nie należy ich ani zmniejszać, ani zwiększać. Podawanie mleka początkowego należy kontynuować do 6 miesiąca życia dziecka. W tym wieku nie jest zalecane rozszerzanie diety ze względu na zbyt niedojrzały układ immunologiczny takiego dziecka. Wprowadzanie nowych produktów do diety dziecka można dopiero rozpocząć w 5 miesiącu życia dziecka.
Aby móc prawidłowo rozpocząć rozszerzanie diety malucha trzeba znać kilka podstawowych zasad. Po pierwsze, nowe produkty należy wprowadzać pojedynczo, w niewielkich ilościach (kilka łyżeczek). Po drugie, zawsze po wprowadzeniu nowego produktu musimy obserwować reakcje dziecka. Jeśli wystąpi wysypka, zaczerwienienia na skórze, bóle brzuszka, płacz, śluz lub krew w kupce, niespokojne zachowanie należy odstawić dany produkt na 2 tygodnie. Po upływie tego czasu należy podać go dziecku ponownie. Jeśli objawy powtórzą się to trzeba danym produkt z diety dziecka wyeliminować. podawanie posiłków jednoskładnikowych ułatwia obserwacje reakcji dziecka i szybką eliminację danego produktu z diety. Po podaniu dziecku nowego produktu trzeba odczekać kilka dni zanim wprowadzimy następny produkt.
Pierwszym nowym posiłkiem w diecie dziecka powinna być zupka jarzynowa przecierana. Na początku najlepiej jednoskładnikowa. Jeśli będą to zupy przygotowywane w domu powinny być sporządzane na bazie wywaru z warzyw. Zupy gotowane na wywar z mięsa są ciężkostrawne. Nie wolno także gotować zup dla dziecka na skrzydełkach (zawierają dużo tłuszczu) czy kościach. Oczywiście podawane dziecku posiłki powinny być łagodnie przyprawione (bez ostrych przypraw, najlepiej bez dodatku soli lub z minimalną jej ilością) naturalnymi przyprawami i ziołami np. koperkiem, pietruszką. Składnikiem tłuszczowym w takiej zupce może być masło (masło zawiera >82% tłuszczu mlecznego), oliwa z oliwek lub olej rzepakowy nisko- lub bezerukowy. W tym okresie możemy także wprowadzić tarte jabłuszko lub sok owocowy. Najlepiej jeśli będzie on przecierowy (zawiesisty) bez dodatku cukru. Jeśli posiada Pani sokowirówkę najlepszym rozwiązaniem będzie przygotowywanie takich soków samemu w domu. Wszystkie posiłki w diecie niemowląt powinny być naturalne, bez konserwantów i sztucznych dodatków. Należy również zawracać uwagę na zawartość cukru w produktach, które podajemy dziecku.
Jeśli chodzi o kłopoty Pani córeczki z podnoszeniem główki, proponuję aby skonsultowała się Pani z lekarzem prowadzącym lub zasięgnęła porady fizjoterapeuty czy rehabilitanta. Ja niestety nie mogę udzielić Pani informacji na temat ćwiczeń, ponieważ nie mam odpowiednich kompetencji i kwalifikacji do udzielania tego typu porad. W razie pytań dotyczących diety córeczki zapraszam do dalszego kontaktu z portalem.
mgr Magdalena Gronau
Dietetyk
Przeczytaj także: Żywienie od 5 miesiąca