Dieta po chemioterapii
Witam chciałabym zasięgnąć porady w sprawie jadłospisu i diety dla dziecka, które ma podwyższone transaminazy wątrobowe w wyniku chemioterapii doustnej. Jakie produkty byłyby najlepsze w tym przypadku? Dziękuje.
Przede wszystkim proszę zawsze konsultować się z lekarzem zajmującym się Pani córeczką. Nie znam jej wyników badań, historii choroby więc na odległość niewiele tak naprawdę mogę Pani pomóc.
Warto skonsultować się z lekarzem czy nie jest konieczny w przypadku Pani córeczki lek obniżający enzymy wątrobowe. Proszę na własną rękę nie kupować żadnych suplementów.
Jakie produkty wybierać?
Dieta powinna być niskotłuszczowa i lekkostrawna. Należy zrezygnować przede wszystkim z tłuszczów zwierzęcych takich jak smalec, słonina, margaryny twarde. Poza tym wyeliminować z diety słodycze, potrawy wzdymające (kapusta, groch, fasola, soczewica, itd.), ostre (cebula, czosnek, papryka).
Proszę wyeliminować także produkty smażone, pikantne, ciężkostrawne, solone, wędzone, grillowane. Należy stosować zdrowe techniki kulinarne, takie jak: gotowanie na parze,
w wodzie, pieczenie w folii aluminiowej, pieczenie na ruszcie.
Warzywa najlepiej gotować na parze, tracą wtedy niewiele składników mineralnych i witamin. Ewentualnie gotować w niewielkiej ilości wody. W diecie należy ograniczyć ilość błonnika pokarmowego, dlatego proszę ciemne pieczywo zamienić na pszenne lub graham, zrezygnować z gruboziarnistych kasz i owsianki. Warzywa i owoce najlepiej podawać gotowane, bez skórki, starte, w postaci soków. Dobry wpływ na wątrobę mają takie warzywa jak buraki, brokuły, marchew czy karczochy.
W diecie muszą znaleźć się produkty będące źródłem pełnowartościowego białka, czyli: chude mięso (z kurczaka, indyka, królika, cielęcina, młoda wołowina), chude ryby, twarożek, jajka.
Dieta Pani córeczki powinna wzmacniać jej układ odpornościowy i oczyszczanie organizmu z produktów powstałych po zastosowaniu chemii. Największe znaczenie mają w tym względzie warzywa i owoce, które są bogate w antyoksydanty. Bardzo ważna jest odpowiednia ilość warzyw i owoców z każdej grupy. Codziennie powinno się spożywać warzywa i owoce bogate w witaminę C (pomidory, kalafiory, owoce jagodowe, porzeczki, maliny, truskawki, cytrusy, owoce dzikiej róży), beta-karoten (dynia, marchewka, strączkowe, boćwina, sałata, szpinak) i pozostałe warzywa, owoce (winogrona, jabłka, buraki, por, itd.).
Proszę kupować warzywa i owoce tylko od sprawdzonych sprzedawców, najlepiej z upraw ekologicznych.
Proszę wyeliminować z diety produkty wysokoprzetworzone, z dużą ilością konserwantów, polepszaczy, emulgatorów, barwników (wszelkie zupy w proszku, gotowe płatki śniadaniowe, gotowe sosy ze słoiczka, itp.), kupne wędliny zamienić na te własnej roboty (unikniemy wtedy w diecie azotanów używanych do peklowania wędlin).
Proszę podawać córeczce małe porcje posiłku, wykorzystywać chwile kiedy jest głodna i starać się podawać potrawy, na które ma ochotę. Oczywiście proszę wybierać zdrowe produkty. W czasie posiłku nie należy dziecku podawać nic do picia, ponieważ wtedy zje mniej.
Posiłki powinny być urozmaicone i atrakcyjnie podane, aby wzmagały apetyt chorego, który może być obniżony po stosowanej chemii. Wszystkie produkty powinny być świeże i najwyższej jakości.
mgr Agnieszka Daria Kula
Dietetyk
Przeczytaj także: Pomysły na śniadania bez chleba