Dieta w anemii
Witam, mam na imię Anna jestem mama 10 miesięcznego Olivera :) Pisze do was, ponieważ mam duży problem z moim brzdącem :) A więc Oliver ma skazę białkową, pije mleko Neotace LPC, Kaszke Nestle Sinlac w tym jest uczulony na jajka. Lekarz doradził, żeby mu ich nie podawać a nawet nie gotować przy nim. Dodatkowo ma anemię. Bardzo ciężko mi samej dobrać odpowiednią dietę dla niego, dlatego proszę o jakąś poradę. Dziękuje i Pozdrawiam Anna
Najczęstszą przyczyną anemii u niemowląt jest niedobór żelaza. Nie umieściła Pani informacji o rodzaju anemii u Pani dziecka, poniższa porada dotyczy więc diety w niedokrwistości z niedoboru żelaza.
W życiu pozapłodowym jednym z głównych czynników ryzyka anemii z niedoboru żelaza jest karmienie mlekiem modyfikowanym lub preparatami mlekozastępczymi, a także zbyt późne wprowadzenie do diety dziecka pokarmów uzupełniających bogatych w żelazo. Z pokarmu kobiecego żelazo wchłania się znacznie lepiej (z około 50-70% skutecznością) niż ze sztucznych mieszanek.
Leczenia anemii z niedoboru żelaza polega na przyjmowaniu przez dziecko preparatów żelaza przepisanych przez lekarza i zgodnie z jego wskazaniami. Ważną rolę odgrywa także włączenie do diety produktów bogatych w ten pierwiastek. Starsze niemowlęta, które oprócz pokarmu kobiecego, mleka modyfikowanego lub preparatów mlekozastępczych (dotyczy dzieci z alergią lub nietolerancją) otrzymują dodatkowe pokarmy: zwiększenie spożycia mięsa, warzyw i owoców.
Preparaty żelaza powinno przyjmować się przed posiłkiem, ponieważ niektóre pokarmy utrudniają jego wchłanianie, zwłaszcza pokarmy bogate w kwas fitynowy (występuje m.in. w nasionach roślin strączkowych*, grubych kaszach, otrębach i płatkach, orzechach) i szczawiowy (w szczawiu, rabarbarze, mocnej herbacie, kakao).
*Namoczenie nasion powoduje eliminacje kwasu fitynowego, w wyniku czego zwiększa się dostępność żelaza i innych minerałów.
Najlepiej przyswaja się żelazo, które dostarczamy do organizmu wraz z pożywieniem.
-Żelazo hemowe znajduje się w mięsie: cielęcinie, wołowinie, wieprzowinie, rybach, żółtku. Te ostatnie z powodu alergii u Pani synka musimy wyeliminować.
-Źródła żelaza niehemowego to m.in.: rodzynki, winogrona, suszone i świeże morele, czarne i czerwone porzeczki, zielona pietruszka, brokuły, papryka, rzodkiewki, szczypiorek, sałata, cytrusy, buraki, fasola, groch, groszek zielony, kasza gryczana i jęczmienna, płatki owsiane, pełnoziarniste pieczywo. Warzywa strączkowe może już Pani podać synkowi. Przed gotowaniem należy je wymoczyć, a ugotowane najlepiej zmiksować na puree, są wtedy lepiej strawne. Można również dodać przyprawy typu: kminek, imbir, koper włoski, majeranek, żeby zapobiec wzdęciom brzuszka.
Wchłanianie żelaza poprawia witamina C, dlatego pokarmy bogate w żelazo (zwłaszcza żelazo niehemowe, gorzej przyswajalne przez organizm) warto łączyć z produktami będącymi dobrym źródłem tej witaminy, np.:
-z papryką czerwoną,
-natką pietruszki,
-cytrusami (ze względu na ryzyko alergii bezpieczniej zaczekać z ich wprowadzeniem aż dziecko ukończy 1. rok życia)
-warzywami kapustnymi (uwaga! mogą powodować u maluszka wzdęcia)
-pomidorami
-malinami, jagodami (zimą: mrożone)
Wyrównanie niedoboru żelaza we wszystkich tkankach nie nastąpi z dnia na dzień. Należy uzbroić się w cierpliwość i nastawić się na długotrwałe podawania dziecku preparatów żelaza i witamin. Nawet jeżeli wartości hemoglobiny zaczną się szybko poprawiać, nie należy przerywać leczenia.
Zachęcam do zapoznania się z innymi artykułami na portalu przepisy-dla-dzieci.pl dotyczącymi diety w alergii na białko mleka krowiego.
mgr Agnieszka Daria Kula
Dietetyk
Przeczytaj także: Żywienie dziecka 8-miesięcznego z anemią