Fasolka po bretońsku
Witam, mam półtoraroczną córcię. Czy mogę jej podać fasolkę po bretońsku?
Dziecko po pierwszym roku życia może w zasadzie jeść to co dorośli członkowie rodziny, pod warunkiem że potrawy są lekkostrawne, nie są ostro przyprawione i tłuste.
Warzywa strączkowe (fasola, soja, soczewica, groch, cieciorka) należy zacząć wprowadzać w niewielkich ilościach, nie częściej niż 1-2 razy w tygodniu. Są one bogate w łatwo przyswajalne białko, węglowodany złożone, witaminy z grupy B i składniki mineralne takie jak: żelazo, wapń fosfor.
Fasolkę po bretońsku można jak najbardziej podawać dziecku półtorarocznemu. Należy jednak przygotowywać ją samodzielnie w domu. Fasolka po bretońsku, którą można kupić gotową w sklepie ma dużą ilość substancji dodatkowych, które owszem zostały dopuszczone i producenci dodają je w ściśle określonych ilościach, ale powinno być ich w diecie możliwie jak najmniej.
mgr Agnieszka Daria Kula
Dietetyk
Przeczytaj także: Czy krewetki są dozwolone w diecie dwuletniego dziecka?