Gruszka i jabłko w muffince
Idealne jako deser dla osób uczulonych na białko mleka, jaja, a także dla wegetarian.
Składniki:
1. Suche:
- 250 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki cynamonu
- około 70-100 g cukru trzcinowego
2. Mokre:
- 1 duże jabłko
- 2 duże gruszki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 130 ml oleju rzepakowego
Podane ilości składników wystarczą na około 10-12 sztuk muffinek w zależności od wielkości foremki.
Przygotowanie:
Gruszki i jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i przygotować z nich mus. Następnie dodać ekstrakt z wanilii i olej. Całość wymieszać. W oddzielnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, imbir, cynamon oraz cukier. Mokre składniki połączyć z suchymi wymieszać dokładnie i wyłożyć ciasto do foremek. Piec około 25 min w 180 stopniach.
Sylwia Durzyńska
Dietetyk
Przeczytaj także: Biszkopt z gruszką