Jakie wybrać produkty dla niemowlaka?
Witam serdecznie, mam pytanie odnośnie przygotowywania posiłków w domu, mam na myśli rozszerzanie diety. Czy produkty, które można znaleźć w sklepach i supermarketach nadają sie do przygotowywania dań dla niemowląt czy muszą być to produkty ekologiczne? Gdzie można szukać właściwych produktów do ugotowania dla maluszka?
Rozszerzając dietę niemowlęcia trzeba zadbać o to, by podawane produkty były jak najwyższej jakości. Warzywa, owoce, mięso przede wszystkim powinny być kupowane z pewnych źródeł. Nie oznacza to, że każdy produkt musi być ekologiczny.
Warzywa, z których przyrządzamy pierwsze zupki dla niemowlęcia muszą być dobrej jakości. Jeżeli kupujemy ekologiczne, to wystarczy je dokładnie umyć i wyszorować lub oskrobać. W przypadku warzyw niewiadomego pochodzenia, nie ekologicznych zawsze po dokładnym umyciu trzeba obrać je ze skórki, gdyż tam mogą znajdować się największe ilości zanieczyszczeń: pestycydów, azotanów, chemicznych środków ochrony roślin. W żadnym wypadku nie wolno podawać dzieciom warzyw nadgniłych lub nadpleśniałych, nawet po odkrojeniu zepsutego kawałka. Toksyny przenikają przez całe nadpsute warzywo. Warto wybierać warzywa sezonowe, rosnące w naszym najbliższym otoczeniu, gdyż mamy pewność, że nie są zabezpieczane środkami chemicznymi przed zepsuciem się w czasie transportu, mają więcej witamin, a także rzadziej uczulają.
Takie same zasady dotyczą podawania niemowlętom pierwszych owoców.
W przypadku mięsa również trzeba zadbać o to, by było najlepszej jakości. Jeśli nie mamy znajomego hodowcy, czy dostępu do produktów ekologicznych (z certyfikatem), to warto wybierać takie, którego producent posiada certyfikat ISO czy też ma wprowadzony system HACCP. Oznacza to, że mięso jest poddawane regularnej kontroli. Dla dziecka wybieramy mięso jak najświeższe, z chudych części, pochodzące z młodych zwierząt. W przypadku ryb, jeśli mieszkamy daleko od morza, można sięgnąć po mrożonki.
Kupując jajka dla dziecka trzeba zwrócić uwagę na nadruk znajdujący się każdej sztuce. Najlepszej jakości są te, które mają na początku cyfrę „0” (ekologiczne) lub „1” (hodowla wolnowybiegowa). Jaja oznaczone cyfrą „3” lepiej zostawić na półce w sklepie.
Dietę niemowlęcia wzbogacamy również w dobrej jakości tłuszcze: masło i olej rzepakowy. Powinny być świeże, zawsze przechowywane w lodówce. Masło nie musi być ekologiczne. Wystarczy, że jest to prawdziwe „masło ekstra”, czyli 82% tłuszczu mlecznego, bez zbędnych dodatków.
Odpowiadając na pytanie, produkty odpowiednie dla niemowlęcia znajdziemy, oprócz sklepów ekologicznych, również w dużych supermarketach i dobrze zaopatrzonych delikatesach, gdzie są stoiska z żywnością ekologiczną. Warto też robić zakupy na małych bazarkach, bezpośrednio od zaufanych producentów. Możemy tam wypytać skąd pochodzi dany produkt i czy stosowane były środki chemiczne w trakcie jego hodowli bądź transportu.
mgr Alicja Hojda
Dietetyk
Przeczytaj także: Posiłki uzupełniające w diecie dziecka