banner

Kakao Naturalne

Autor: Justyna Trojaczek

Które kakao wybrać: naturalne czy granulowane?

Mój synek woli granulowane, gdyż jest bardziej słodkie, ma kolorowe opakowanie, ładnie się rozpuszcza. Postanowiłam jednak przekonać synka do kakao naturalnego. Próbowałam wiele sposobów. Jedynym sprawdzonym i który w 100% u nas zadziałał to przesypanie naturalnego kakao do ulubionego przez syna opakowania po wersji granulowanej. Od tego czasu synek bez problemu pije kakao naturalne. Zadziwiające jest jak opakowanie wpływa na chęć dziecka do wypróbowania nowego produktu :)

W wypiekach używałam kakao naturalne firmy Wawel. Moim zdaniem smakuje wyśmienicie i nie posiada w swym składzie żadnych dodatków.

Nazwa produktu
Kakao naturalne o obniżonej zawartości tłuszczu firmy WAWEL SA

Podstawowe informacje
Kategoria: kakao
Producent: WAWEL SA, ul. Władysława Warneńczyka 14, 30-520 Kraków
Opakowanie: 100g
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Zalecane warunki przechowywania: wilgotność względna powietrza nie przekraczająca 75%, a temperatura powietrza + 18 stopni Celsjusza

Skład
Ziarno kakaowe

Wartość odżywcza

Kcal
448 kcal/100g produktu

Białko
21 g/100g produktu

Tłuszcz całkowity
10 g/100g produktu

Węglowodany przyswajalne
52,3 g/100g produktu

Zalety

• zdrowe,
• idealne do wypieków czy innych deserów,
• dobry smak,
• bez zbędnych dodatków.

Wady

• niestety dla mojego synka główną wadą jest opakowanie; łatwiej byłoby go do niego przekonać, gdyby opakowanie było bardziej kolorowe,
• niektórzy nie lubią procesu rozpuszczania kakao; jednak, jeśli postępuje się według wskazówek na opakowaniu, (na jedną filiżankę napoju - 1 łyżeczkę kakao wymieszać z niewielką ilością gorącego mleka lub wody, następnie dodać resztę płynów), nie powinno być problemu z uzyskaniem właściwej konsystencji.

Co na to ekspert?

mgr Monika Hajduk, dietetyk:

Omawiany produkt może stanowić istotny składnik tortów, ciast, czekoladowych ciasteczek, musów, czekolad oraz napojów podawanych zarówno na zimno, jak i gorąco. Plusem jest fakt, że produkt ten nie jest wzbogacany w cukier. Ten, gdy jest dodawany, może niwelować gorzkawy smak kakao, jednak znacznie podnosi jego wartość energetyczną.

Kakao jest dobrym źródłem magnezu i chromu, obniża ciśnienie tętnicze, chroni układ krwionośny przed powstawaniem w nim zmian miażdżycowych. Znakomicie rozgrzewa i pomaga zregenerować siły. Teobromina, którą zawiera kakao może działać regenerująco na organizm człowieka oraz pozytywnie wpływać na pracę mózgu. Jednakże istnieją zdania, że teobromina i kofeina zawarte w kakao (alkaloidy o działaniu pobudzającym) mogą negatywnie oddziaływać na układ nerwowy dziecka, podrażniać żołądek i powodować zaczerwienienia skóry. Dlatego kakao powinno pojawiać się w diecie dzieci w umiarkowanych ilościach. Stosowane w nadmiernych ilościach może być również przyczyną zaparć.

Generalna ocena w skali od 1 do 5
4

Zapraszamy wszystkie Mamy do nadsyłania nazw produktów, które warto wziąć pod lupę. Zanalizujemy zarówno te sprawdzone, jak i niesprawdzone w kuchni, przedstawimy ich wartość odżywczą, zastosowanie i rekomendację dietetyczną.

Przeczytaj także:

Tradycyjne masło fińskie w pełni naturalne
Powidła śliwkowe węgierkowe marki Łowicz
Jogurt naturalny probiotyczny marki Jana
Sportina Active marki Obst
Serek bieluch


Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.