banner

Ketchup McDonald's

Autor: Justyna Trojaczek

Czy dzieci powinny jeść ketchup, jeśli tak to od jakiego wieku? Postanowiłam zadać to pytanie Naszemu Ekspertowi. Z jednej strony mają przecież ocet, z drugiej mają likopen, który jest podobno bardzo zdrowy. W sklepie warto zwrócić uwagę na skład ketchupu a w szczególności na dodatki, a także na ilość pomidorów użytych do wyprodukowania ketchupu. Udało mi się znaleźć ketchup, który ma 73% koncentratu z pomidorów i do tego ma bardzo mało dodatków.

Nazwa produktu: Tomato Ketchup bez dodatku konserwantów

Podstawowe informacje
Kategoria: Ketchup
Producent: Develey Polska Sp. Z o.o.
Opakowanie: 580g
Bez dodatku konserwantów. Według oryginalnej receptury McDonald’s, wyprodukowany z 24 dorodnych pomidorów, bez użycia barwników, bez dodatku substancji konserwujących. NIE ZAWIERA GLUTENU. Po otwarciu przechowywać w lodówce.

Skład
Koncentrat pomidorowy (73%), syrop glukozowo-fruktozowy, ocet spirytusowy, sól, ekstrakty przypraw.

Wartość odżywcza

Kcal
116 kcal/100g produktu

Białko
1.7 g/100g produktu

Węglowodany
26.1 g/100g produktu

Tłuszcz
0.2 g/100g produktu

Zalety

-Dużo pomidorów użyto do wyprodukowania ketchupu
-Smaczny
-Ładne opakowanie

Wady

-Dużo węglowodanów na 100 g produktu, jednak ketchup je się w małych ilościach, dlatego ta ilość moim zdaniem nie jest aż tak znacząca.

Co na to ekspert?

mgr Alicja Hojda, dietetyk

Dzieci bardzo chętnie jedzą ketchup. Jego cennym składnikiem jest likopen – naturalny barwnik z rodziny karotenoidów, silny przeciwutleniacz chroniący organizm przed licznymi chorobami, zwłaszcza nowotworowymi. Przez organizm człowieka jest on najbardziej przyswajany po przetworzeniu w wysokiej temperaturze, z dodatkiem tłuszczu. Stąd ketchup jest lepszym źródłem likopenu niż surowe pomidory.

Należy jednak dbać o to, by ten sos nie stał się głównym składnikiem każdego dania, gdyż sprawia to, że dziecko nie poznaje prawdziwych, naturalnych smaków produktów spożywczych. Ponadto dodatek octu spirytusowego sprawia, że taki ketchup nie jest najzdrowszym dodatkiem do posiłków dla dzieci. Zdecydowanie korzystniejsze jest podawanie świeżych pomidorów zamiast przetworzonego sosu. A jako dobre źródło likopenu stosować zwykły koncentrat pomidorowy.
Opisywany produkt firmy Develey nie zawiera barwników ani konserwantów. Zawiera jednak ocet i spory dodatek cukru w postaci syropu glukozowo-fruktozowego.

Plusem jest to, że producent zadeklarował, że ketchup nie zawiera glutenu.

W diecie przedszkolaka taki ketchup może się pojawić okazjonalnie jako dodatek do kanapek czy mięsa. Dozwolony w diecie bezmlecznej i bezglutenowej.

Generalna ocena w skali od 1 do 5

3,5

Zapraszamy wszystkie Mamy do nadsyłania nazw produktów, które warto wziąć pod lupę. Zanalizujemy zarówno te sprawdzone, jak i niesprawdzone w kuchni, przedstawimy ich wartość odżywczą, zastosowanie i rekomendację dietetyczną.

Przeczytaj także:

Tradycyjne masło fińskie w pełni naturalne
Powidła śliwkowe węgierkowe marki Łowicz
Jogurt naturalny probiotyczny marki Jana
Sportina Active marki Obst
Serek bieluch

Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.