banner

Kwas szczawiowy w diecie i jego wpływ na zdrowie

Autor: Agnieszka Daria Kula

Pracuję w szkole podstawowej. Codziennie obserwuję jak zjadają dzieci obiady na stołówce. Zauważyłam, że kiedy jest zupa szczawiowa to ok.95% tej zupy jest nie zjadane. Zupa szczawiowa jest minimum 2 razy w miesiącu, czy słusznie. Poza zaletami ma jednak niezaprzeczalne wady. Czy częstotliwość jej podaży w szkole podstawowej jest uzasadniona.

Produkty takie jak szczaw, rabarbar, szpinak, botwina, buraki, herbata, czekolada, kawa zawierają kwas szczawiowy. Kwas szczawiowy jest substancją antyodżywczą, utrudniającą przyswajanie między innymi wapnia. Tworzy on wraz z wapniem nieprzyswajalne przez organizm kompleksy. Częsta obecność w diecie wymienionych produktów przy zbyt niskiej podaży wapnia w diecie może spowodować wypłukiwanie wapnia z kości, a także powstanie kamicy nerkowej. Aby temu zapobiec należy zadbać by w diecie znalazła się odpowiednia ilość produktów bogatych w łatwo przyswajalny wapń: mleko i przetwory mleczne (kefir, jogurt, maślanka, zsiadłe mleko, twarożki, sery).

Najlepiej jest łączyć produkty bogate w kwas szczawiowy z produktami mlecznymi.

Przykłady:

•Połączenie zupy szczawiowej z jajkiem
•Szpinaku ze śmietaną
•Chłodnik z botwinki na bazie kefiru/jogurtu naturalnego

Jeżeli wymienione produkty pojawiają się w diecie niezbyt często nie powinny mieć szkodliwego wpływu na zdrowie dziecka. Myślę, że podawanie zupy szczawiowej 2 razy w miesiącu nie zaszkodzi przedszkolakom. Poza tym jedną z zasad zdrowej diety jest urozmaicenie. Nie ma bowiem jednego produktu, który zawierałby wszystkie składniki w odpowiednich ilościach i proporcjach. Osoby, które są odpowiedzialne za planowanie jadłospisu powinny uwzględnić produkty ze wszystkich podstawowych grup produktów, obejmujących: produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych, orzechy i tłuszcze. Urozmaicenie dotyczy nie tylko doboru odpowiednich produktów, ale także zastosowanych rożnych technik kulinarnych.

mgr Agnieszka Daria Kula
Dietetyk

Przeczytaj także: Ryby są bardzo ważne w diecie dziecka. Niestety moja córka jada tylko ryby wędzone i tuńczyka z puszki, czy to wystarczy??? Powinnam się przejmować?.

Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.