Letnie koktajle
Kiedy za oknem upał najlepiej walczyć z nim za pomocą kolorowych i lekkich koktajli! Mała ilość kalorii, ogrom witamin, mikroelementów i co najważniejsze natychmiastowa dawka orzeźwienia – to właśnie zapewnimy sobie przygotowując sobie pyszny i bardzo prosty w wykonaniu napój. Poniżej kilka szybkich przepisów, które sprawią radość zarówno dorosłym jak i najmłodszym urwisom! Smacznego
Zielone orzeźwienie
Składniki:
– dojrzałe mango
– 1 świeży zielony ogórek
– szklanka malin
– sok z 1 limonki
– 1 szklanka wody
– kilka liści mięty
– 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki mango, ogórka i maliny wrzucić do blendera razem z liśćmi mięty. Zmiksować. Dodać sok z limonki , miód i wodę i jeszcze raz zmiksować. Przelać do szklanek. Podawać z kostkami lodu, udekorować plasterkiem ogórka i liśćmi mięty.
Smoothie truskawkowe
Składniki:
– 200g truskawek
– jabłko
– mały pęczek pietruszki
– pół szklanki wody mineralnej
– ew. sól do smaku
Przygotowanie:
Jabłko umyć, nie obierać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do blendera, dodać truskawki. Pietruszkę umyć dokładnie i wrzucić do blendera. Dodać wodę mineralną, ew. sól i miksować na bardzo gładki koktajl. Podawać schłodzone.
Banan, daktyl, jogurt i maliny
Składniki:
– 2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
– duży banan
– 10 daktyli suszonych
– szklanka malin
Przygotowanie:
Przy pomocy blendera zmiksować razem wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Podawać w wysokich szklankach, lekko schłodzone. Można ozdobić listkami mięty.
Banan, kawa, biszkopty
Składniki:
– 1 duży jogurt naturalny
– 1 szklanka zaparzonej i ostudzonej kawy
– 4 banany
– 4 łyżki płatków owsianych
–2 łyżki miodu
– 4 biszkopty
Przygotowanie:
Jogurt zmiksować z bananami, płatkami, biszkoptami. Zaparzyć mocną aromatyczną kawę. Ostudzić. Dodać do koktajlu. Zmiksować na wolnych obrotach. Przelać do szklanek i od razu podawać.
Banan i truskawki
Składniki:
-1 duży banan
-200g truskawek/malin
-3 łyżki namoczonych wcześniej w wodzie/mleku płatków owsianych
-200g kefiru/jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Wszystko zblendować na gładką masę, podawać schłodzone i ozdobione listkami mięty.
Smacznego!
Adrianna Jurczak
Dietetyk
Przeczytaj także: Woda czy sok?