Maślanka Mrągowska
W związku z tym, że wiele mam prosi nas o wskazywanie naturalnych produktów mlecznych godnych rekomendacji postaramy się co jakiś czas opisywać godne polecenia jogurty naturalne, kefiry, maślanki, śmietany. Znalezienie w małym sklepie naturalnego jogurtu, śmietany bez zbędnych dodatków coraz częściej okazuje się niemożliwe.
Dzisiaj polecamy Maślankę naturalną Mrągowską.
Dla dzieci można ją przygotowywać z owocami, stosować jako dodatek do obiadu, sałatek. Mój synek dopiero niedawno ją polubił, nie zrażajmy się zatem jeśli dziecko początkowo nie chce zdrowego produktu. Wróćmy do niego za jakiś czas, podajmy w nieco inny sposób, a być może dziecku zasmakuje.
Nazwa produktu:
Maślanka naturalna Mrągowska
Podstawowe informacje:
Kategoria: maślanka
Producent: Spółdzielnia Mleczarska „MLEKPOL”
Opakowanie: 1 litr
Przechowywać w temperaturze od 0 stopnia Celsjusza do 8 stopni Celsjusza. Chronić przed światłem.
Skład:
Maślanka naturalna pasteryzowana, mleko pasteryzowane, mleko w proszku, żywe kultury bakterii mlekowych
Wartość odżywcza:
Kcal
45 kcal/100g produktu
Białko
3.4 g/100g produktu
Węglowodany
4.5 g/100g produktu
Tłuszcz
1.5 g/100g produktu
Zalety:
• dobry smak
• bez dodatku cukru
Wady:
• mało kolorowe opakowanie, co może zniechęcać niektóre dzieci; dzieci wolą często produkty w bardziej kolorowych opakowaniach; proponujemy zatem opracować serię kolorowych opakowań. Znacznie ułatwiłoby to rodzicom przekonanie dzieci, że maślanka naturalna też może być smaczna.
Co na to ekspert?
mgr Monika Hajduk, dietetyk
Produkt o dobrym smaku i właściwościach. Nie zawiera cukru oraz konserwantów. Świetnie nadaje się jako element śniadań, podwieczorków czy kolacji. Niewskazany w diecie osób z alergią na białko mleka krowiego. Możliwy do spożycia przez osoby stosujące niektóre odmiany wegetarianizmu (laktowegetarianizm, laktoowowegetarianizm). Dla dzieci od 11 miesiąca życia.
Generalna ocena w skali od 1 do 5
5
Zapraszamy wszystkie Mamy do nadsyłania nazw produktów, które warto wziąć pod lupę. Zanalizujemy zarówno te sprawdzone, jak i niesprawdzone w kuchni, przedstawimy ich wartość odżywczą, zastosowanie i rekomendację dietetyczną.
Przeczytaj także:
Tradycyjne masło fińskie w pełni naturalne
Powidła śliwkowe węgierkowe marki Łowicz
Jogurt naturalny probiotyczny marki Jana
Sportina Active marki Obst
Serek bieluch