Mleko kozie zamiast mleka krowiego?
Witam. W prasie kobiecej coraz częściej piszą, że mleko kozie jest dla dzieci lepsze od krowiego, nie wyjaśniając dlaczego. W czym tkwią jego właściwości prozdrowotne?
Witam.
Mleko kozie, jeszcze mało popularne w Polsce, zawiera wiele składników cennych dla naszego zdrowia. Skład mleka koziego jest dużo bardziej podobny do mleka ludzkiego niż mleka krowiego. W porównaniu do mleka krowiego, zawiera mniej laktozy, co ma duże znaczenie w przypadku osób z jego nietolerancją. Poza tym, mleko kozie bogate jest w prebiotyki – oligosacharydy będące pożywką dla naturalnej flory bakteryjnej jelita grubego. Mleko kozie jest także hipoalergiczne. Wynika to z małej zawartość kazeiny, wywołującej reakcje alergiczne, zwłaszcza u dzieci. Nie zawsze jednak alergia na mleko krowie wyklucza alergię na mleko kozie. Wykazano, że mleko kozie dobrze wpływa na gospodarkę żelaza oraz zawiera kwasy omega-6 o dobroczynnym wpływie na gospodarkę lipidową. Naukowcy z Grenady zaliczyli mleko kozie do żywności funkcjonalnych, czyli produktów, które poza funkcją odżywczą, wykazują także działanie prozdrowotne.
Mleko to jest także bardzo smaczne i może stanowić doskonałe uzupełnienie naszej diety.
mgr Monika Hajduk
Dietetyk
Przeczytaj także: Czy prebiotyki to to samo, co probiotyki?