Morele suszone
Witam. Proszę o analizę Moreli suszonych. Interesuje mnie czy nadają się dla dzieci– w składzie większości bakalii jest dodatek dwutlenku siarki. Czy 1.5 roczne dziecko może je jeść? Jeśli tak to w jakich ilościach. Dodatkowo kiedyś słyszałam, że jak się namoczy bakalie w ciepłej wodzie, wówczas konserwant zostaje wypłukany. Czy to prawda?
Nazwa produktu
Morele suszone
Podstawowe informacje:
Kategoria: bakalie
Producent: Bakalland
Opakowanie: 100g
Produkt może zawierać śladowe ilości orzechów ziemnych i innych orzechów. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Skład:
Morele suszone, substancja konserwująca – dwutlenek siarki.
Wartość odżywcza
Kcal
284 kcal/100g produktu
Białko
5.4 g/100g produktu
Węglowodany
61.9 g/100g produktu
Cukry
61.3 g/100g produktu
Tłuszcz
1.2 g/100g produktu
W tym kwasy tłuszczowe nasycone
0.1 g/100g produktu
Błonnik pokarmowy
10.3 g/100g produktu
Sód
0.005 g/100g produktu
Witamina A
1307 ug/100g produktu
Witamina E
3.03 mg/100g produktu
Witamina C
31.7 mg/100g produktu
Ryboflawina (wit. B2)
0.303 mg/100g produktu
Niacyna
4.85 mg/100g produktu
Witamina B6
0.42 mg/100g produktu
Wapń
139.0 mg/100g produktu
Fosfor
127.0 mg/100g produktu
Żelazo
3.6 mg/100g produktu
Zalety:
• Dobry smak
• Bardzo ładne opakowanie
• Idealna przekąska na spacer
• Duża ilość witamin
Wady:
• W składzie dwutlenek siarki
Co na to ekspert?
Aleksandra Szewczyk, dietetyk
Dwutlenek siarki (bezwodnik kwasu siarkawego) to bezbarwny gaz o działaniu drażniącym i duszącym. W przemyśle spożywczym wykorzystywany jest do konserwowania produktów, ponieważ hamuje w nich rozwój bakterii i pleśni. Dodatek tej substancji do owoców i warzyw zapobiega ciemnieniu ich barwy, a także powoduje zmniejszenie strat witamin C i A. Negatywnym skutkiem obecności SO₂ w owocach i warzywach są straty witaminy B₁(tiaminy).
Dwutlenek siarki może wywoływać reakcje uczuleniowe, dlatego zawierających go produktów powinni unikać alergicy, a zwłaszcza osoby chorujące na astmę. Spożycie dużej ilości tego związku może powodować także zatrucia pokarmowe. Badania na zwierzętach wykazały, że spożywanie nawet niewielkich ilości siarczynów przez dłuższy okres czasu wpływa na obniżenie odporności organizmu. Małe dzieci, których układ immunologiczny nie jest jeszcze wykształcony, są bardziej narażone na niekorzystne skutki wynikające ze spożywania produktów konserwowanych siarczynami. Powinno się zatem unikać podawania im tego rodzaju środków spożywczych.
Żywieniowcy zaznaczają, że wszystkie substancje konserwujące (m.in. SO₂) mimo, iż uzyskały pozytywną opinię Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO i zgodnie z prawem mogą być stosowane w produkcji żywności, to są substancjami obcymi dla organizmu i pobieranie ich z pokarmem nie jest dla niego obojętne.
Rzeczywiście płukanie moreli w ciepłej wodzie powoduje częściowe usunięcie dwutlenku siarki . Jednak wraz z konserwantem z owoców wypłukiwane są także witaminy, związki mineralne i inne substancje rozpuszczalne w wodzie.
Przekąską, która może zastąpić chemicznie konserwowane suszone owoce mogą być samodzielnie zrobione "chipsy" owocowe.
Chipsy z jabłek
Usuwamy z owoców gniazda nasienne; kroimy w plasterki, które wykładamy na wyścieloną pergaminem tackę i umieszczamy w przewiewnym miejscu do wyschnięcia.
W sezonie polecam podawanie dzieciom świeżych moreli.
Generalna ocena w skali od 1 do 5
Ocena: 2
Zapraszamy wszystkie Mamy do nadsyłania nazw produktów, które warto wziąć pod lupę. Zanalizujemy zarówno te sprawdzone, jak i niesprawdzone w kuchni, przedstawimy ich wartość odżywczą, zastosowanie i rekomendację dietetyczną.
Przeczytaj także:
Satino kanapka- biszkopt z nadzieniem mlecznym
Sok Vega Prowansalskie Pola czy jest dobry dla dzieci?