banner

Nutella - krem do smarowania z orzechami laskowymi

Autor: Justyna Trojaczek

Nutella… ulubiony krem do pieczywa czy ciast naszej rodziny. Spożywamy go okazjonalnie, głównie na podwieczorek. Mój synek go uwielbia. Nie odważyłam się podać synkowi kanapki z Nutellą na śniadanie, jednak reklama telewizyjna oraz tekst na opakowaniu podaje, że kanapka z Nutellą na śniadanie stanowi pełnowartościowe śniadanie.

Czy zestaw: kanapka z Nutellą (chleb 50 g, krem Nutella 30g) + owoc (jabłko - 100g lub sok ze świeżych owoców - 100ml) i napój w postaci mleka lub jogurtu częściowo odtłuszczonego (125 ml) stanowi pełnowartościowe śniadanie?

Postanowiłam to sprawdzić i zapytać o zdanie naszego Eksperta. Czy rzeczywiście Nutella jest dobra na śniadanie czy jednak lepsza jest podwieczorek, oraz jak często i w jakich ilościach możemy sobie pozwolić na takie pyszności w diecie? W jakim wieku dziecko może spróbować tego kremu i czy to jest zdrowszy słodycz niż batoniki, chipsy, czy mleczna czekolada?

Nazwa produktu
Nutella, krem do smarowania pieczywa z orzechami laskowymi

Podstawowe informacje
Kategoria: krem do pieczywa
Producent: Ferrero Polska Sp. z o.o.
Opakowanie: 630g
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Skład

Cukier, olej roślinny, orzechy laskowe (13%), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (7,4%), mleko odtłuszczone w proszku (5%), serwatka w proszku, emulgator: lecytyny (soja), aromat.

Wartość odżywcza

Kcal
530 kcal/100g produktu

Białko
6.4 g/100g produktu

Węglowodany
56.4 g/100g produktu

w tym cukry:
55.2g/100g produktu

Tłuszcze
31 g/100g produktu

Kwasy tłuszczowe nasycone
10,3 g/100g produktu

Błonnik
3,5 g/100g produktu

Sód
0,033 g/100g produktu

Witamina E
6 mg/100g produktu

Witamina B2
0,24 mg/100g produktu

Witamina B12
0,30 mcg/100g produktu

Fosfor:
165 mg/100g produktu

Magnez:
70mg/100g produktu

Zalety

• bardzo smaczne,
• fajna konsystencja,
• nadaje się do różnego rodzaju ciast i deserów,
• zawiera orzechy, będące źródłem wielu witamin i składników mineralnych,
• ciekawe opakowanie.

Wady

• głównym składnikiem jest cukier (wbrew powszechnemu wyobrażeniu, że głównym składnikiem powinno być kakao),
• ma dużo węglowodanów oraz tłuszczy,
• jest bardzo słodkie (z jednej strony to zaleta, gdyż można zjeść go niewiele).

Co na to ekspert?

mgr Monika Hajduk, dietetyk:

Słodkie kremy na bazie cukru, ze śladowymi ilościami orzechów, mleka i kakao powinny pojawiać się w diecie naszych pociech jak najrzadziej. Dopuszczalne jest podawanie ich w niewielkich ilościach tylko jako element podwieczorku, np. do naleśników czy innych deserów. Produkt ten nie może stanowić także pełnowartościowego śniadania, ani żadnego z trzech głównych posiłków spożywanych w ciągu dnia, nawet gdy dodamy to tego owoc czy szklankę mleka. Przeważają wtedy w posiłku węglowodany proste, łatwo przyswajalne przez nasz organizm, które równie szybko podnoszą poziom cukru we krwi, jak i powodują jego szybki spadek, a następnie szybkie męczenie, czy trudności w koncentracji u dzieci. Więcej o tym jak skomponować dziecku pełnowartościowe śniadanie można znaleźć tutaj: Śniadanie na dobry początek dnia.

Czytając etykiety produktów spożywczych pamiętajmy, że składniki wypisane są w kolejności poczynając od tych, których jest najwięcej w produkcie. W 2 łyżkach takiego kremu (ok. 30g) znajdują się aż 3 małe łyżeczki cukru! Jeśli więc na początku widnieje cukier lub inna nazwa dla niego zarezerwowana, pamiętajmy, że produkt ten nie powinien pojawiać się często w diecie naszych pociech.
Podobnie jak inne słodkości, typu batony i czekolady, krem czekoladowy jest produktem o dużej gęstości energetycznej. Oznacza to, że już bardzo mała ilość takiego produktu dostarcza dużej ilości kilokalorii. Czekolady nie zaleca się także podawać młodszym dzieciom. Im później dzieci poznają jej słodki smak tym lepiej.

Z rozsądkiem podchodźmy także do szeregu reklam, które poprzez kilka sloganów żywieniowych sugerują fałszywą zdrowotność czy dobroć niektórych produktów. Czy produkt jedynie z 5% odtłuszczonego mleka w proszku może być bogatym źródłem wapnia dla naszego dziecka?

Cukier coraz częściej utożsamiany jest także z narkotykiem i jak narkotyk uzależnia. Przyzwyczajanie dziecka do słodkich smaków może skutkować nadwagą i otyłością w przyszłości. Pamiętajmy, że prawidłowe nawyki żywieniowe wykształcone w dzieciństwie procentują prawidłowym stylem życia w wieku dorosłym.

Generalna ocena w skali od 1 do 5
1,5

Zapraszamy wszystkie Mamy do nadsyłania nazw produktów, które warto wziąć pod lupę. Zanalizujemy zarówno te sprawdzone, jak i niesprawdzone w kuchni, przedstawimy ich wartość odżywczą, zastosowanie i rekomendację dietetyczną.

Przeczytaj także:

Tradycyjne masło fińskie w pełni naturalne
Powidła śliwkowe węgierkowe marki Łowicz
Jogurt naturalny probiotyczny marki Jana
Sportina Active marki Obst
Serek bieluch

Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.