Ocena deserku Monte
Witam serdecznie. Proszę eksperta o analizę deserków mleczno-kakaowych MONTE. Od kiedy można podawać je dzieciom? Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Nazwa produktu:
Deser mleczny z czekoladą i orzechami
Podstawowe informacje:
Kategoria: deser mleczny
Producent: Zott
Opakowanie: 150 g
Przechowywać w temperaturze od + 4 stopni Celsjusza do +8 stopni Celsjusza
Skład: mleko (48%), śmietanka, cukier, skrobia modyfikowana kukurydziana, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (0,8%), orzechy laskowe (0,6%), czekolada w proszku (0,6%), substancje zagęszczające: karagen, mączka chleba świętojańskiego, cytrynian wapnia, aromat.
Wartość odżywcza:
Kcal
199 kcal/100g produktu
Białko
2.8 g/100g produktu
Węglowodany
16.8 g/100g produktu
W tym cukry
14.1 g/100g produktu
Tłuszcz
13.3 g/100g produktu
W tym nasycone kwasy tłuszczowe
8.6 g/100g produktu
Błonnik
0.4 g/100g produktu
Sód
0.05 g/100g produktu
Wapń
120 mg/100g produktu
Witamina A
120 ug/100g produktu
Zalety:
. Bardzo ładne opakowanie
. Bardzo smaczny deser
. Fajna konsystencja
Wady:
. Długi skład produktu
. Duża ilość cukru
Co na to ekspert?
mgr Agnieszka Daria Kula, dietetyk
Deserki Monte są słodkie, mają delikatną konsystencję, dlatego dzieci chętnie je jedzą. Zawierają w swoim składzie dużą ilość cukru, bowiem w 100g aż 3 łyżeczki. Nadmiar cukru w diecie dziecka może prowadzić do otyłości, nadwagi, cukrzycy typu 2, poza tym sprzyja próchnicy zębów. Podając często dzieciom słodkie deserki przyzwyczajamy je do smaku słodkiego. Zdecydowanie zdrowiej jest przygotować dziecku samodzielnie deser na bazie jogurtu naturalnego z dodatkami: owocami, miodem, sokiem owocowym, muesli, itd. Dzieciom od 11. miesiąca życia należy wprowadzić do diety jogurt, kefir, twarożek jednak powinny to być produkty naturalne, bez konserwantów, sztucznych barwników, z ograniczeniem cukru.
Deserki Monte dostarczają wapnia i białka, jednak nie należy ich traktować jako źródła tych składników w diecie dziecka. Serki tego typu powinny być traktowane jako słodycze. Można je podać tylko w ramach deseru, nie częściej niż 1-2 razy w tygodniu, dzieciom od 3 roku życia.
Deser mleczny Monte zawiera szereg substancji dodatkowych: karagen, mączka chleba świętojańskiego cytrynian wapnia, aromat. Substancje dodatkowe mogą być stosowane
w żywności przy dozwolonym poziomie, wtedy nie stanowią zagrożenia dla zdrowia, jednak nie są one potrzebne w diecie dziecka.
Deserki Monte są niedozwolone dla dzieci z alergią na białko mleka krowiego, orzechy, kakao. Może być spożywany przez dzieci będące na diecie bezglutenowej.
Generalna ocena w skali 1-5:
2
Zapraszamy wszystkie Mamy do nadsyłania nazw produktów, które warto wziąć pod lupę. Zanalizujemy zarówno te sprawdzone, jak i niesprawdzone w kuchni, przedstawimy ich wartość odżywczą, zastosowanie i rekomendację dietetyczną.
Przeczytaj także: Serek homogenizowany 0% BAKOMA