Ocena jadłospisu 15 miesięcznego dziecka
Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie jadłospisu mojego 15 miesięcznego syna. Mniej więcej wygląda on tak: 7 -rano 150 mleko gerber 3, 10- jajko na miękko, kromeczka chleba lub kromeczka z wędliną lub parówką, herbatka ( jest zima wiec ograniczam warzywa bo wiem że pomidor itd. więcej chemii niż witamin)14-15- obiad - ziemniak, kasza, lub makaron , ryż, mięsko z królika, kurczaka, indyka marchewka z jabłkiem, soczek dla malucha, 18- serek jogurcik malucha, lub owoc jabłko lub banan lub owoce w słoiczku lub ciasto domowej roboty, 20-21- kaszka na dobranoc 210ml. Czasem miedzy posiłkiem chrupki, paluszki lub precelek i picie herbata bobovita. Czy to dobry jadłospis?
Witam,
poniżej zamieszczam swoje uwagi odnośnie jadłospisu.
1. Ilość posiłków jest prawidłowa, przerwy między posiłkami również. Myślę jednak, że kolacja nie powinna być później niż o godz. 20.00. Między posiłkami nie ma potrzeby podawania przekąsek, zwłaszcza tego typu jak paluszki czy precelki. Takie produkty oprócz energii nie dostarczają żadnych wartości odżywczych. Zawierają ponadto duże ilości kwasów tłuszczowych trans, które nie są korzystne dla zdrowia dziecka. Izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych znajdują się również w frytkach, Fast-foodach, zupach i sosach typu instant, ciastkach, herbatnikach, wyrobach czekoladowych, popcornie. Należy starać się ograniczyć do minimum tego typu przekąski.
2. W diecie dzieci do 3. roku życia nie ogranicza się ilości tłuszczu. Pieczywo proszę więc smarować świeżym masłem, dobrej jakości lub w ramach urozmaicenia skropić oliwą.
3. Prawidłowo skomponowane śniadanie powinno zawierać:
-Produkt węglowodanowy (różne rodzaje pieczywa, najlepiej wybierać ciemne pieczywo, unikać zaś pieczywa jasnego i cukierniczego: chałek, drożdżówek, słodkich rogali; kasze, płatki zbożowe naturalne bez dodatku cukru)
-Produkt białkowy (chuda wędlina, chude pieczone mięso, mleko i produkty mleczne, jajko, ryba, pasty na bazie twarogu, ryby, jajek)
-Produkt tłuszczowy (wysokiej jakości masło, oliwa z oliwek, olej rzepakowy niskoerukowy)
-Koniecznie dodatek warzyw i/lub owoców
Bez względu na porę roku warzywa i owoce są bardzo ważnym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Nie sposób ich zastąpić inna grupą produktów. Najbardziej wartościowe są owoce i warzywa świeże, najlepiej wykorzystywać sezonowe i krajowe. Jednak w porze zimowej nie należy eliminować warzyw z diety. Zimną warto wykorzystać takie warzywa jak: marchewka, pietruszka, burak, brukselka, seler, kapusta biała, czerwona, rzepa. Warto poszukać nowych przepisów i poeksperymentować trochę w kuchni. Godne polecenia są mrożonki, mają one praktycznie taką samą wartość odżywczą jak produkty świeże.
Parówki nie są polecane, najlepiej podawać je sporadycznie ze świeżymi warzywami oraz z ciemnym pieczywem. Posiłki dla dzieci powinno się komponować w oparciu o produkty jak najmniej przetworzone. Parówki zawierają dużą ilość tłuszczu, substancje dodatkowe, sól oraz konserwanty. Zdecydowanie zdrowiej będzie jeśli sama upiecze Pani w domu mięso czy pasztet, np. wykorzystaniem roślin strączkowych (przepis dostępny na stronie Domowy pasztet warzywno-mięsny, idealny do kanapek.).
4. W ciągu dnia dziecko 15-miesięczne powinno wypić około 600 ml mleka, zamiennie z innymi produktami mlecznymi: kefirem, jogurtem, zsiadłym mlekiem, maślanką, twarożkiem, opcjonalnie ser żółty w niewielkich ilościach.
5. Soki owocowe należy podawać ostrożnie- tylko te przeznaczone dla dzieci lub 100% sok, w ilości około 125ml.
6. Dobrze, że wykorzystuje Pani różne dodatki zbożowe do obiadu: kasze, makarony, ryż, ziemniaki.
7. W diecie małych dzieci szczególnie polecane są chude gatunki mięsa, które również widnieją w Pani jadłospisie.
8. Na podstawie 1-dniowego jadłospisu bez uwzględnienia gramatur produktów spożywczych nie można jednoznacznie stwierdzić czy dziecko jest żywione w sposób prawidłowy. Przede wszystkim ważne jest urozmaicenie w diecie i komponowanie posiłków w oparciu o produkty ze wszystkich grup piramidy zdrowego żywienia. Proszę pamiętać, żeby zawsze produkty zamieniać w obrębie tej samej grupy, czyli produkt białkowy innym białkowym, węglowodanowy – węglowodanowym, a tłuszczowy – tłuszczowym.
mgr Agnieszka Daria Kula
Dietetyk