Paluszki czy są odpowiednia dla dzieci?
Pani Dietetyk obserwuję nagminnie jak młode mamy dają niemowlakom i starszym dzieciom paluszki jako przekąskę na dworze. Zastanawiam się czy nie ma zdrowszych pokarmów, które można dawać dzieciom? Paluszki to zwykły zapychacz, który podejrzewam nie ma zbyt wielu wartości. Sama lubię bardzo paluszki (zwłaszcza Lajkonik), ale jem je raz na jakiś czas na imprezie, ale żeby dawać je małym dzieciom? Prosiłabym o analizę składu paluszków oraz zaproponowanie zdrowszych przekąsek na dwór. Kamila
Nazwa produktu: Paluszki słone
Podstawowe informacje
Kategoria: słodycze
Producent: Lajkonik Snacks
Opakowanie: 300g
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Może zawierać śladowe ilości ziarna sezamu.
Skład:
Mąka pszenna, sól (3,5%), tłuszcz roślinny, drożdże, regulator kwasowości: wodorotlenek sodu, substancje spulchniające: wodorowęglan amonu, wodorowęglan sodu, jęczmienny ekstrakt słodowy.
Wartość odżywcza
Kcal
375 kcal/100g produktu
Białko
12 g/100g produktu
Węglowodany
72 g/100g produktu
W tym cukier
2.9 g/100g produktu
Tłuszcz
3.4 g/100g produktu
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
1.5 g/100g produktu
Błonnik
4.5 g/100g produktu
Sód
1.71 g/100g produktu
Zalety:
• Bardzo dobry smak
• Chrupiące
Wady:
• Łatwo je zabrać na spacer (nie brudzą), dlatego rodzice zbyt często dają je małym dzieciom
• Dużo soli
Co na to ekspert?
inż Marzena Marut, Dietetyk
Paluszki, mimo iż dzieci chętnie je podjadają, nie należą do zdrowych przekąsek. Otóż nie posiadają one żadnych wartościowych dla naszego organizmu składników odżywczych.
Przede wszystkim zawierają dużą ilość soli. Mimo iż sól pomaga nam w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej oraz reguluje gospodarkę wodną organizmu, to jednak nadmierne jej spożywanie wpływa niekorzystnie na zdrowie. Nadmierne spożywanie soli niesie ze sobą wiele niekorzystnych skutków. Między innymi powoduje zatrzymanie wody w organizmie czyli do zwiększenia objętości krążącej krwi i do wzrostu ciśnienia tętniczego, zwiększenia pobrania i zatrzymywania wody w organizmie.
Poza tym zawierają sporą ilość tłuszczów. Jak wiadomo tłuszcze są niezbędne dla naszego organizmu, gdyż są źródłem energii, jednak pamiętajmy, że najzdrowsze są tłuszcze nienasycone, głownie omega-3 i -6, natomiast ilość tłuszczów nasyconych powinniśmy ograniczać w naszej diecie. Paluszki niestety zawierają dużą ilość tłuszczów nasyconych. Ponadto tłuszcze roślinne utwardzone zawierają wysoki poziom tzw. kwasów trans tłuszczowych, które podnoszą ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Wodorotlenek sodu, jako regulator kwasowości, jest substancją zwiększającą kwasowość środków spożywczych i/lub wnoszącą do nich kwaśny smak. Regulatory kwasowości prowadzą do zaburzeń gospodarki kwasowo-zasadowej organizmu, co wiąże się ze zakwaszeniem organizmu.
Substancje spulchniające natomiast mogą wywoływać bóle brzucha i powodować wzdęcia.
Jako przekąskę dla dzieci poleciłabym produkty, które są bardziej wartościowe. Przede wszystkim najlepszym przykładem są owoce, które zawierają wiele witamin. Poza tym doskonałą przekąską dla maluchów są ciasteczka zbożowe, chrupki kukurydziane lub ryżowe, które dostarczają szybko uwalniających się węglowodanów. Warto je podać na początku spaceru lub zabawy, gdyż są doskonałym źródłem energii.
Generalna ocena w skali od 1 do 5
1
Zapraszamy wszystkie Mamy do nadsyłania nazw produktów, które warto wziąć pod lupę. Zanalizujemy zarówno te sprawdzone, jak i niesprawdzone w kuchni, przedstawimy ich wartość odżywczą, zastosowanie i rekomendację dietetyczną.
Przeczytaj także:
Tradycyjne masło fińskie w pełni naturalne
Powidła śliwkowe węgierkowe marki Łowicz
Jogurt naturalny probiotyczny marki Jana
Sportina Active marki Obst
Serek bieluch