Pomysłowe przepisy bez jajek
Alergia na jajo kurze jest jedną z częstszych alergii występujących zarówno u dzieci jak i dorosłych. W takiej sytuacji bardzo często konieczne jest wykluczenie jaja z diety, co nie należy do najłatwiejszych zadań, gdyż jajo kurze jest nieodłącznym składnikiem wielu dań, zwłaszcza kuchni polskiej.
Co w takiej sytuacji możemy zrobić i czym zastąpić jajo podczas przygotowywania potraw?
Z racji tego, że jajko poza oczywistymi wspaniałymi walorami smakowymi, pełni także funkcję substancji wiążącej (dzięki swojej „kisielowatej” konsystencji), należy znaleźć zatem takie produkty które po wymieszaniu z wodą będą pełniły podobną funkcję.
Do takich zamienników możemy zaliczyć m.in.
1. Siemię lniane – zmielone nasiona lnu lub przegotowane nasiona lnu.
2. Łuski babki jajowatej.
3. Płatki owsiane – zmielone.
4. Nasiona chia.
5. Mąka ziemniaczna/ z cieciorki/ sojowa/ kukurydziana.
6. Owoce (musy lub puree):
– banan (najlepszy zamiennik; minus - ze względu na swoje silne właściwości utleniające szybko zmienia swoje zabarwienie, przybierając odcienie brązu),
- mus jabłkowy,
- puree z suszonych śliwek lub moreli.
7. Warzywa:
- puree z dyni,
- puree z awokado.
8. Aquafaba (zalewa z ciecierzycy lub innych roślin strączkowych).
Możliwości jest wiele – natomiast wybór zamiennika zależy od nas oraz od tego jaki posiłek chcemy przygotować – na słono czy na słodko.
Oto przykładowe przepisy, w których uwzględniono zamienniki jaja kurzego.
Przepis na naleśniki bez jajek
Składniki:
-1 szklanka mleka
-¾ szklanki wody gazowanej
-2 łyżki stołowe siemienia lnianego + 6 łyżek stołowych wody (odpowiednik 2-óch jajek)
-1 szklanka mąki pszennej
-3 łyżki oleju roślinnego
-szczypta soli
Przygotowanie:
Mieszamy mleko z wodą, następnie dodajemy kisiel z siemienia lnianego (przygotowany wg ww. proporcji) oraz mąkę i szczyptę soli. Na końcu dodajemy olej roślinny. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Gotowe ciasto naleśnikowe pozostawiamy na ok. 15 min.
Smażymy naleśniki na skropionej niewielką ilością oleju patelnią (wskazówka: najlepiej smażyć na patelni teflonowej, wtedy ciasto nie będzie tak przywierało i nie będzie konieczne stosowanie dodatkowej ilości oleju).
Ciepłe naleśniki możemy podawać na słodko lub na słono – wedle uznania.
Przepis na kotlety schabowe z panierką bez jajek
Składniki:
-ok. 0,5 kg schabu bez kości
-2-4 łyżki mąki do obtoczenia (wedle uznania)
-8 łyżek mąki z ciecierzycy/ kukurydzianej/ ziemniaczanej (lub innej) + 12-16 łyżek wody
-bułka tarta lub płatki kukurydziane do panierowania
-sól, pieprz
-olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso myjemy, a następnie osuszamy ręcznikami papierowymi. Kroimy na ok. 4 plastry a następnie delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie kolejno obtaczamy w mące, potem w zawiesinie z mąki (wg ww. podanych proporcji), a na końcu w bułce tartej lub pokruszonych płatkach kukurydzianych.
Smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem.
Wskazówka: po usmażeniu, warto położyć na chwilę kotlety na ręcznikach papierowych, tak aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
mgr inż. Natalia Kozielska
Dietetyk
Przeczytaj także: Alergia na jajko