Powidła śliwkowe węgierkowe marki Łowicz
Dżemy, konfitury, powidła i znowu mam problem. Co kupić? Co jest najzdrowsze i z małą liczbą dodatków?
Całkiem niedawno kupowałam dżem jedynie z dodatkiem cukru. Dzisiaj zwykły dżem składa się z substancji żelujących, zagęszczających, regulatorów kwasowości itp. Kupienie dżemu składającego się z owoców i cukru stanowi nie lada wyzwanie. Spędziłam kolejne minuty na czytaniu etykiet. Pomiędzy dżemami, konfiturami znalazłam jeden rodzaj moim zdaniem warty polecenia. Są to powidła węgierkowe.
Nazwa produktu
Powidła śliwkowe węgierkowe pasteryzowane
Podstawowe informacje
Kategoria: powidła
Producent: AGROS NOVA Sp. z o. o., Warszawa
Opakowanie: 290 g
Przechowywanie: po otwarciu przechowywać w temp. ok. +4 stopni Celsjusza
Produkt z owoców, może zawierać minimalne ilości pestek.
Skład
Śliwki węgierki, cukier
Wartość odżywcza
Kcal
228 kcal/100g produktu
Białko
1.3 g/100g produktu
Tłuszcz
0.3 g/100g produktu
Węglowodany
55 g/100g produktu
Cukry
54 g/100g produktu
Zalety
• mała liczba składników w porównaniu z innymi dżemami i konfiturami,
• bardzo smaczne, nadają się do twarogu, naleśników i innych potraw, które dajemy dziecku na podwieczorek,
• ładne opakowanie, zachęcające dziecko do spożycia produktu.
Wady
• duża ilość cukru: 54 g na 100g produktu – to około 10 łyżeczek. To przemawia za tym, że ten produkt trzeba spożywać okazjonalnie i w małych ilościach.
Co na to ekspert?
mgr Monika Hajduk, dietetyk:
Wszelkie powiła, dżemy, konfitury, nawet te „niskosłodzone”, charakteryzują się dużą ilością cukru dodanego. Produkt ten, będący źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, spożywany w dużych ilościach może odpowiadać za duże wahania stężenia cukru we krwi oraz prowadzić do nadwagi i otyłości w przyszłości. Dlatego w diecie dziecka powinien znajdować się bardzo okazjonalnie i najlepiej tylko jako element podwieczorku.
Generalna ocena w skali od 1 do 5
2,5
Zapraszamy wszystkie Mamy do nadsyłania nazw produktów, które warto wziąć pod lupę. Zanalizujemy zarówno te sprawdzone, jak i niesprawdzone w kuchni, przedstawimy ich wartość odżywczą, zastosowanie i rekomendację dietetyczną.
Przeczytaj także:
Jogurt naturalny probiotyczny marki Jana
Sportina Active marki Obst
Serek bieluch