Przepis na zdrowe batoniki zbożowe
Oto przepis na zdrową przekąskę lub drugie śniadanie dla wszystkich małych łasuchów. Jest to naturalny, zdrowy i mocno odżywczy deser bez dodatku sacharozy, tłuszczy trans czy konserwantów. Batoniki zawierają mnóstwo witamin i minerałów oraz dobrych tłuszczy. Polecane dzieciom z nietolerancją laktozy .
Składniki na 15 porcji:
• ½ szklanki obranych migdałów,
• Szklanka zmieszanych orzechów (do wyboru: orzechy laskowe, włoskie, pistacje, nerkowce, brazylijskie),
• Szklanka płatków owsianych,
• 2 szklanki suszonych owoców (do wyboru: żurawina, śliwka, morela, banany, figi, truskawki),
• 3 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego,
• 4 łyżki oleju kokosowego,
• 4 pełne łyżki naturalnego miodu,
• 2 garście migdałów (namoczone na noc, zmielone na pastę)
• Szczypta soli
• Cynamon (opcjonalnie)
Dla dziecka od 1,5 roku życia
Poziom trudności: łatwe
Czas przygotowania:
Przygotowanie: 15 minut
Chłodzenie: 2 godziny
Razem: około 2 godziny 15 minut
Przygotowanie:
1. Rozpuścić olej kokosowy w kąpieli wodnej.
2. Do miski wrzucić płatki i migdały, całość zmiksować tak, by widoczne były małe kawałki (nie bardzo drobno).
3. Wybrane orzechy posiekać na mniejsze kawałki.
4. Zmielić siemię lniane (najlepiej się do tego nadaje młynek do kawy).
5. Suszone owoce pokroić na mniejsze cząstki.
6. Wszystkie suche składniki połączyć w jedną całość.
7. Wymieszać suche składniki łyżką.
8. Dodać 3 łyżki wybranego miodu.
9. Wlać odmierzoną ilość rozpuszczonego oleju kokosowego.
10. Starannie wymieszać łyżką wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
11. Wyłożyć masę na blachę pokrytą papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić łyżką.
12. Całość przykryć papierem do pieczenia i na wierzch położyć coś ciężkiego (np. garnek z wodą).
13. Włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
14. Po schłodzeniu masę kroić nożem na mniejsze porcje o kształcie batoników. Smacznego!
mgr inż. Magdalena Tęsiorowska
Dietetyk
Przeczytaj także: Przepis na ryżowo-malinowe babeczki dla małych łasuchów