Gofry pełnoziarniste
Dzisiaj zapraszam na pyszne gofry pełnoziarniste - to, co dzieci uwielbiają najbardziej, ale w zdrowszej wersji :)
Pełnoziarniste gofry z owocami
Dla dziecka od 3 roku życia
Składniki na około 8 gofrów(4 porcje):
-Mąka pszenna pełnoziarnista lub orkiszowa – 1 szklanka
-Otręby owsiane – ¼ szklanki
-Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
-Cynamon – ½ łyżeczki
-Syrop z agawy/ksylitol – 1 łyżka/1 i ¼ łyżki
-Jajko – 1 sztuka
-Mleko półtłuste lub mleko roślinne – 200 ml
-Masło (roztopione) – 1 łyżka
Przygotowanie – 5 minut
Pieczenie – 20 minut
Razem – 25 minut
Rozgrzej gofrownicę, w tym czasie przygotuj ciasto. Mąkę wymieszaj w misce z proszkiem do pieczenia, cynamonem i otrębami. Dodaj roztopione masło, mleko, syrop z agawy oraz jajko. Jeśli chcesz uzyskać bardziej puszyste i miękkie gofry, to osobno ubij białka i dodaj delikatnie do ciasta na sam koniec. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połącz. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, w razie potrzeby dodaj mąkę. Gofrownicę wysmaruj olejem rzepakowym, wylej ciasto na środek i równomiernie rozprowadź. Zapiekaj aż do zezłocenia. Podaj z kolorowymi owocami (kiwi, banan, w sezonie truskawki, maliny, borówki, brzoskwinie), miodem czy syropem klonowym i cukrem pudrem (cukier puder możesz zrobić samodzielnie np. z ksylitolu).
Anna Baczyńska
Dietetyk
Przeczytaj także: Gofry z mąki orkiszowej