Owsianka z jogurtem i musem z mrożonych truskawek
Owsianka to pomysł na szybkie śniadanie, można ją przyrządzić na wiele oryginalnych sposobów. Dziś przedstawiamy przepis na owsiankę, która przypomni nam lato w te jeszcze zimne dni. Mrożone owoce są zbierane w sezonie, mrożenie pozwala zachować większość witamin, dlatego jak najbardziej późną jesienią, zimą i wczesną wiosną warto je wykorzystywać.
Dla dziecka karmionego mlekiem matki – od 11 miesiąca
Dla dziecka karmionego mlekiem modyfikowanym – od 11 miesiąca
Lista zakupów na 1 porcję:
Płatki owsiane błyskawiczne – 3 łyżki
Woda – 1/3 szklanki
Mus truskawkowy – 3 płaskie łyżki
Syrop z agawy – ½ łyżeczki
Jogurt naturalny – 2 pełne łyżki
Przygotowanie – 2 minuty
Gotowanie – 3-4 minuty
Razem – 5-6 minut
Sposób przygotowania: dzień wcześniej przełóż truskawki mrożone do szklanki, przykryj szklankę folią spożywczą, włóż do lodówki. W tym czasie truskawki rozmrożą się w wolnym tempie, w najlepszy sposób. Gdy truskawki będą rozmrożone zblenduj je na mus. Płatki owsiane ugotuj w wodzie, przełóż do miseczki, wymieszaj z jogurtem. Owsiankę udekoruj musem truskawkowym wymieszanym z syropem z agawy.
Anna Baczyńska
Dietetyk
Przeczytaj także: Niezastąpione bogactwo w swojej prostocie – owsianka!