Przepis na deser jogurtowo-owocowy
Jeśli szukacie dla swoich pociech zdrowego i prostego deseru z użyciem sezonowych owoców to ta propozycja jest dla was. Deser nie jest za słodki lecz lekko kwaskowy, stanowi on pożywny posiłek pomiędzy obiadem a kolacją. Sprawdzi się idealnie w letnie upalne dni, jest sprytnym sposobem na przemycenie i podanie dziecku owoców w posiłku.
Składniki na 2 porcje:
• Opakowanie (400 g) jogurtu greckiego,
• 2 łyżki płatków owsianych,
• 2 łyżki płatków kukurydzianych,
• 2 łyżki ulubionego dżemu (polecam truskawkowy),
• 2 małe kiwi,
• 2 garście malin,
• Do posypania na wierzch: wiórki kokosowe, płatki czekoladowe.
Dla dziecka od 1,5 roku życia
Poziom trudności: łatwe
Czas przygotowania:
Przygotowanie: 10 minut
Chłodzenie: 20 minut
Razem: 30 minut
Przygotowanie:
1. Kiwi obrać i pokroić w kostkę.
2. Maliny przepłukać pod bieżącą wodą.
3. Przygotować pucharki, na dno położyć płatki owsiane, dodać część jogurtu.
4. Na jogurt nałożyć łyżkę dżemu, a na dżem płatki kukurydziane.
5. Na płatki ułożyć kolejną część jogurtu.
6. Na warstwie jogurtu ułożyć pokrojone kiwi i maliny.
7. Na owocach zrobić kleks z reszty jogurtu.
8. Całość posypać wiórkami kokosowymi na przemian z czekoladowymi.
9. Tak przygotowane desery wstawić do lodówki na ok. 20 minut, by się schłodziły.
10. Po wyjęciu z lodówki deser jest gotowy do spożycia.
Smacznego!
mgr inż. Magdalena Tęsiorowska
Dietetyk
Przeczytaj także: Przepis na zdrowe batoniki zbożowe