Przepis na egzotyczny sorbet z musem truskawkowym
Czerwiec to czas pierwszych, świeżych owoców – na rynku można znaleźć czerwone, pachnące truskawki, które dzieci tak uwielbiają. Poniżej propozycja przepisu z wykorzystaniem owoców zarówno tych krajowych jak i zagranicznych – oto zdrowy, lekki deser w sam raz na nadchodzące upały. Polecany dla wszystkich dzieci ( deser bezglutenowy, wegański, bezlaktozowy) za wyjątkiem małych alergików uczulonych na cytrusy (w tym przypadku można zastąpić cytrusy np. jabłkami lub borówkami amerykańskimi).
Składniki:
• 1 duży czerwony grapefruit,
• 1 puszka ananasów w zalewie,
• 1 szklanka umytych, odszypułkowanych truskawek,
• Liście mięty do przystrojenia
Dla dziecka od 1,5 roku życia
Poziom trudności: łatwe
Czas przygotowania:
Przygotowanie: 20 minut
Chłodzenie: 40 minut
Razem: około 1 godziny
Przygotowanie:
1. Zmrozić puszkę ananasów w zalewie (czas około 30 minut).
2. Grapefruita obrać, pozbyć się błonek oraz skórek.
3. Zmrożone ananasy wyjąć z puszki, pokroić w grubą kostkę i wrzucić do głębokiego naczynia.
4. Grapefruita pokroić w grubą kostkę, dorzucić do ananasów.
5. Dolać do naczynia zmrożoną zalewę z ananasów.
6. Całość zblendować na gładką masę i odstawić na 10 minut do zamrażarki.
7. W tym czasie umyć, odszypułkować truskawki i pokroić na połówki.
8. Truskawki zmiksować.
9. Wyjąć zmrożone owoce, poprzekładać do pucharków na lody.
10. Wierzch sorbetu polać sosem z truskawek. Całość można przystroić listkiem mięty.
11. Gotowe do podania.
Smacznego!
mgr inż. Magdalena Tęsiorowska
Dietetyk
Przeczytaj także: Metoda BLW część 1 – „Wprowadzenie”