Pyszny i zdrowy budyń jaglany z musem z owoców jagodowych
Kasza jaglana to z pewnością świetna propozycja dla osób będących na diecie bezglutenowej, a także tych, zmagających się ze schorzeniami układu pokarmowego. W diecie zdrowego malucha również warto ją przemycić od czasu do czasu ze względu na dużą zawartość witamin z grupy B : B1, B2, B6, a także składników mineralnych, jak: żelazo, miedź, krzem. Niewątpliwą jej zaletą, jest fakt , że można ją wprowadzać do diety dziecka już w pierwszych miesiącach życia. Zgodnie ze schematem w najnowszych zaleceniach ekspertów z 2016r.: "Karmienie Piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci" kasze bezglutenowe oraz kleiki można dodawać do jadłospisu malucha od 6 miesiąca życia.
Dzisiaj propozycja podania kaszy jaglanej na słodko. Z pewnością przypadnie ona do gustu najmłodszym łasuchom i będzie dużo zdrowszą alternatywą od tradycyjnego budyniu na mleku z cukrem.
Składniki na 2 porcje:
● 1 woreczek kaszy jaglanej/ 100g kaszy jaglanej
● 1 szklanka mleka roślinnego ( ryżowego, kokosowego) lub zwierzęcego
● 1 łyżka ksylitolu lub miodu
● 1 banan
● 100 g owoców jagodowych do wykonania musu ( truskawki, maliny, jagody)
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną (w woreczku) ugotować w garnku wypełnionym ½ szklanki mleka oraz szklanką wody. W przypadku wersji bez woreczka, przed ugotowaniem, ziarna należy dokładnie przepłukać na sicie pod strumieniem ciepłej wody.
Podczas gotowania kaszy, równocześnie można przygotować mus z owoców jagodowych. Maliny, truskawki lub jagody wystarczy rozdrobnić za pomocą blendera lub miksera na gęstą masę.
Po wystudzeniu kaszy należy miksować ją z ½ szklanki mleka, ksylitolem (alternatywnie miodem) oraz bananem do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
Gotowe ! :)
Czas przygotowania takiego zdrowego deseru to zaledwie 25 minut pracy.
Budyń można podawać w przezroczystych salaterkach układając warstwami mus na przemian z kaszą.
Taka kolorowa kompozycja będzie na pewno dużo bardziej atrakcyjna dla najmłodszych. Jeśli nie mamy w rodzinie alergika, aby deser był bardziej odżywczy możemy uzupełnić go zdrowymi tłuszczami w postaci startych orzechów laskowych lub włoskich. Dodatkowo wierzch budyniu można posypać wiórkami kokosowymi, startą, gorzką czekoladą lub doprawić cynamonem do smaku.
mgr Magdalena Marszałek
Dietetyk
Przeczytaj także: Przepis na czekoladowe ciasto jaglane