Przepisy na gotowanie z przedszkolakami
Dzień dobry. Jestem mamą przedszkolaka. Zgłosiłam się, że chętnie pogotuje z dziećmi. Niestety nie możemy korzystać z kuchni, ewentualnie dać do obróbki typu pieczenie. Czy pomożecie mi z jakimiś prostymi przepisami, zabawami? Proszę o natchnienie. Pozdrawiam Kasia.
Witam,
poniżej przesyłamy kilka propozycji na szybkie i proste posiłki nie wymagające dostępu do kuchni. Poza tym posiłki te są pełnowartościowe i dostarczają wielu witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego.
Tosty hawajskie
Chleb pełnoziarnisty
Margaryna wysokiej jakości / Masło
Szynka drobiowa
Ananas z puszki lub świeży
Ser gouda
Wykonanie:
Kromki pieczywa posmaruj masłem. Na każdej kromce ułóż wędlinę, plaster ananasa i przykryj plasterkiem sera. Piecz w temperaturze 180oC przez 5-10 minut
Kanapki mieszane
Chleb pełnoziarnisty np. orkiszowy
Margaryna wysokiej jakości / masło
Szynka z indyka
Serek typu fromage Ser żółty
Sałata 3 liście 30g
Papryka zielona
Papryka czerwona
Kiełki rzodkiewki
Rzodkiewka
Wykonanie:
Kromki pieczywa posmaruj margaryną/masłem lub serkiem typu fromage, ułóż liście sałaty, wędlinę i udekoruj pokrojonymi warzywami.
Koktajl bananowy
Mleko 1,5-2%
Banan
Otręby
Wykonanie:
Banana pokrój na kawałki. Do owoców dodaj mleko i miksuj, tak aby uzyskać gładką konsystencję. Dodaj łyżeczkę otrąb i wymieszaj. Koktajl można podawać schłodzony.
Koktajl z truskawek z migdałami
Maślanka
Truskawki
Migdały
Wykonanie:
Zmiksuj maślankę z truskawkami. Do tego dodaj migdały.
Surówka z selera
Seler korzeniowy
Jogurt naturalny
Rodzynki
Orzechy włoskie
Sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Namocz rodzynki w gorącej wodzie przez około 15 minut. Obierz selera i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Skrop sokiem z cytryny, wymieszaj z jogurtem, a następnie dodaj odsączone rodzynki i posiekane orzechy włoskie. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Szaszłyki owocowe
Winogrona ciemne i jasne
Banan
Kiwi
Pomarańcza
Mango
Wykonanie:
Owoce umyj, obierz ze skóry, usuń części niejadalne. Pokrój w dużą kostkę i nadziej na patyki do robienia szaszłyków. Owocowe szaszłyki można zanurzać w jogurcie naturalnym.
Surówka owocowa
Gruszka ½ sztuki 80g
Banan 1 sztuka 120g
Grejpfrut ¼ sztuki 50g
Daktyle suszone 3 sztuki 15g
Jogurt 50g 1/3 opakowania
Wykonanie:
Owoce obierz ze skóry i usuń gniazdo nasienne z gruszki i pestki z grejpfruta. Pokrój owoce w małą kostkę, dodaj pokrojone daktyle, wymieszaj. Całość polej jogurtem naturalnym.
Surówka z kulkami mozzarelli i (opcjonalnie z grzankami z chleba pełnoziarnistego)
Sałata lodowa
Pomidory koktajlowe
Rzodkiewki
Czerwona cebula
Mozzarella małe kulki
Ziarna słonecznika
Orzechy piniowe
Olej słonecznikowy
Sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Sałatę lodową umyj, osusz i porwij na małe kawałki. Dodaj pokrojone pomidory koktajlowe i rzodkiewki. Czerwoną cebulę pokrój w krążki i dodaj do pozostałych warzyw. Mozzarellę odsącz z zalewy, a kulki przekrój na ćwiartki i dorzuć do sałatki, Całość dopraw solą i pieprzem, polej olejem rzepakowym i dokładnie wmieszaj. Na koniec posyp ziarnami słonecznika.
Sałatka z tuńczyka z pieczywem
Tuńczyk w sosie własnym
Kukurydza konserwowa
Fasola czerwona konserwowa
Papryka czerwona
Papryka żółta
Cebula
Ogórek kwaszony
Majonez
Natka pietruszki
Sól, pieprz kolorowy do smaku
Chleb graham
Margaryna wysokiej jakości / masło
Wykonanie:
Tuńczyka wyjmij z zalewy i odsącz. Dodaj łyżkę kukurydzy, drobno posiekaną cebulę i ogórka kwaszonego oraz paprykę pokrojone w małą kostkę. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i majonez. Wymieszaj, lekko rozgniatając tuńczyka widelcem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotową sałatkę zjedz z pieczywem posmarowanym masłem/margaryną.
mgr Magdalena Uchman
Dietetyk
Przeczytaj także: Przedszkolak na diecie wegetariańskiej