banner

Przygotowywanie kaszy

Autor: Alicja Hojda

Witam, w jaki sposób przygotować kaszkę/kaszę, która nie jest gotowym produktem do spożycia dla niemowląt na mleku modyfikowanym? Chodzi tu o zwykłą kaszkę mannę, kukurydzianą, kaszę jaglaną. Wiadomo, że mleka modyfikowanego nie gotujemy. Czy można do ugotowanej kaszy dosypać sproszkowane mleko? Jeśli tak, to jak wyznaczyć właściwe proporcje? Czy tak samo jak przy przyrządzaniu mleka na wodzie, tzn. na 30 ml przypada 1 miarka? Bardzo dziękuję za odpowiedź i poradę.

Witam,

kaszę, którą chcemy podać dziecku gotujemy w wodzie na bardzo gęsto, a następnie dolewamy do niej przygotowane już wg przepisu na opakowaniu mleko.

Nie należy dosypywać mleka modyfikowanego w proszku bezpośrednio do ugotowanej na wodzie kaszki, gdyż bardzo trudno określić właściwą proporcję wody. Zbyt mała ilość wody w stosunku do mleka (czyli zbyt duża osmolarność posiłku) może spowodować u dziecka dyskomfort trawienny, bóle brzuszka itp. Z kolei zbyt duża ilość wody sprawi, że posiłek będzie zubożony w składniki odżywcze.

Kiedy dziecko skończy 1. rok życia od czasu do czasu można podać mu kaszę ugotowaną tradycyjnie na mleku krowim, o ile nie ma przeciwwskazań do jego spożywania.

mgr Alicja Hojda
Dietetyk

Przeczytaj także: Zalecenia żywieniowe dla niemowląt

Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.