Puszysty serek twarogowy Almette
Witam. Bardzo proszę o analizę twarożku PUSZYSTY SEREK TWAROGOWY ALMETTE firmy Hochland. Chodzi mi głównie o to czy można taki serek podać rocznemu dziecku. Z góry dziękuje za analizę i pozdrawiam! Elżbieta
Nazwa produktu: Puszysty serek twarogowy ALMETTE
Podstawowe informacje:
Kategoria: ser twarogowy
Producent: Hochland Polska Sp. z o.o. - Kaźmierz
Opakowanie: 150g
Spulchniony azotem. Termizowany
Skład:
ser twarogowy, białka mleka, woda, odtłuszczone mleko w proszku, sól, reg. kwas., kwasek cytrynowy, aromaty.
Wartość odżywcza:
Kcal
242 kcal/100g produktu
Białko
7 g/100g produktu
Tłuszcz
4 g/100g produktu
Węglowodany
22 g/100g produktu
Zalety:
• Dobry smak
• Dobra konsystencja
• Ładne opakowanie
Wady:
• Szybko się kończy :)
Co na to ekspert?
mgr Agnieszka Daria Kula, dietetyk
Serek ALMETTE zawiera dużą ilość tłuszczu, bo aż 22g/100 g produktu. Dla porównania zwykły ser twarogowy tłusty zawiera ok. 10g tłuszczu/100 g produktu, a półtłusty 4g/100g.
W diecie dzieci do 3 roku życia nie powinno się ograniczać ilości tłuszczu, jednak uważam że lepiej wybierać chudsze zamienniki.
Producent dodał do serka takie substancje jak: regulatory kwasowości czy aromaty. Aby uzyskać puszystość serka wykorzystał azot. Przyjmuje się, że substancje dodatkowe dozwolone do stosowania w żywności są bezpieczne dla zdrowia i życia człowieka. Ponadto muszą być dodawane w ściśle określonych ilościach, które nie stwarzają zagrożenia dla zdrowia człowieka (mają wyznaczone ADI (Acceptable Daily Intake), czyli dopuszczalne dzienne pobranie. Jest to ilość substancji, która może być pobrana ze wszystkich źródeł przez całe życie bez powodowania ryzyka zagrożenia zdrowia, wyrażona w mg/kg masy ciała człowieka/ na dzień. Niektóre badania wykazują jednak, że spożywamy zdecydowanie za duże ich ilości. Korzystne dla zdrowia będzie na pewno wybieranie produktów jak najmniej przetworzonych. Oczywiście nie unikniemy substancji doatkowych, ponieważ są one powszechnie już stosowane, jednak im mniej będzie ich w diecie zwłaszcza dzieci tym lepiej. Zwłaszcza, że substancje dodatkowe mogą u małych dzieci wywołać reakcję alergiczną lub nadwrażliwość.
Radziłabym więc samodzielnie przygotować twarożek dla dziecka. Do białego sera dodać jogurt lub mleko, zioła, warzywa, owoce. Starszemu dziecku można posypać twarożek pestkami dyni, słonecznika, sieminiem lnianym, itp. Od czasu do czasu można przygotować twarożek w wersji na słodko, np. z dodakiem miodu (uwaga: miodu nie powinno podawać się wcześniej niż gdy dziecko ukończy 3 lata), z dżemem, owocami świeżymi lub suszonymi.
Według aktualnego modelu żywienia niemowląt twarożek do diety dziecka można wprowadzić w 10-11 miesiącu życia, jednak ze względu na obecność w serku substancji dodatkowych uważam, że lepiej podawać taki serek dziecku powyżej 3 roku życia, w ramach urozmaicenia diety. Proszę pamiętać jednak, że najlepiej jest wybierać spośród produktów jak najmniej przetworzonych.
Produkt nie jest wskazany dla dzieci z alergią na białko mleka krowiego i nietolerancją laktozy.
Generalna ocena w skali od 1 do 5:
2
Zapraszamy wszystkie Mamy do nadsyłania nazw produktów, które warto wziąć pod lupę. Zanalizujemy zarówno te sprawdzone, jak i niesprawdzone w kuchni, przedstawimy ich wartość odżywczą, zastosowanie i rekomendację dietetyczną.
Przeczytaj także:
Satino kanapka- biszkopt z nadzieniem mlecznym
Sok Vega Prowansalskie Pola czy jest dobry dla dzieci?