Dieta 8 miesięcznego dziecka
Witam! Jestem mama 8 miesięcznej córeczki, którą karmię piersią. Moje pytanie jest takie: Co powinnam poza oczywiście moim mleczkiem na żądanie, w ciągu dnia jej podawać do jedzenia? Jak powinno wyglądać jej menu w ciągu dnia, tygodnia aby było dobrze zbilansowane i uwzględniało zapotrzebowanie na składniki odżywcze?
Według aktualnego (2007) modelu żywienia niemowląt karmionych piersią niemowlę 8-miesięczne w ciągu dnia oprócz karmienia piersią na żądanie powinno spożyć:
• zupę jarzynową lub przecier jarzynowy z gotowanym mięsem (10g) lub rybą (1-2 razy w tygodniu) - bez wywaru - z kleikiem zbożowym glutenowym i z 1/2 żółtka co drugi dzień
• kaszkę / kleik zbożowy bezglutenowy lub glutenowy
• sok owocowy (najlepiej przecierowy) lub przecier owocowy (nie więcej niż 150g)
Należy pamiętać, aby nowe produkty – np. owoce, warzywa, kasze, mięso, w tym z ryb wprowadzać kolejno i osobno, obserwując uważnie reakcję dziecka. Wprowadzając każdy nowy produkt oddzielnie łatwo zaobserwować czy nie uczula on dziecka. Posiłki uzupełniające proszę zawsze zaczynać podawać od małych ilości, około 3-4 łyżeczek.
Posiłki uzupełniające powinno się podawać po zakończeniu karmienia piersią. Jednak kiedy dziecko odmawia jedzenia lub nie chce próbować nowych posiłków uzupełniających, wtedy kolejność można odwrócić.
Zaleca się, by produkty zbożowe wprowadzane w 1. roku życia były wzbogacane w żelazo.
Do zup i przecierów jarzynowych należy dodawać wysokiej jakości masło, oliwę z oliwek lub niskoerukowy olej rzepakowy. Proszę wybierać masło bez dodatków, powinno ono mieć minimum 82% tłuszczu.
Pierwszych zup jarzynowych, a także przecierów nie wolno przyprawiać. Dziecku karmionemu piersią pierwsze delikatne przyprawy ziołowe można wprowadzić w 9. miesiącu.
Najlepiej wybierać mięso z królika, kurczaka, indyka, gdyż są one lekkostrawne. W pierwszym roku życia należy podawać mięso gotowane.
½ żółtka proszę podawać córeczce co drugi dzień. Dziecku 8-miesięcznemu najlepiej zmiksować ugotowane na twardo żółtko w zupce lub przecierze jarzynowym.
W diecie 8-miesiecznego dziecka powinny się znaleźć:
• warzywa: brokuły, kalafior, brukselka, dynia, cukinia, fasolka szparagowa, groszek zielony, marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki, kabaczek, kapusta biała, czerwona, włoska, kukurydza, buraczek, por
• owoce: jabłka, morele, gruszka, maliny, jagody, porzeczki (owoce pestkowe najlepiej podawać w formie przetartej bez pestek)
• produkty zbożowe: kaszka kukurydziana, ryżowa, kleik kukurydziany, ryżowy, ryż biały, ryż brązowy (w niewielkich ilościach)
• mięso: z indyka, królika, kurczaka
• ryby: makrela, łosoś, dorsz, mintaj, sandacz, morszczuk
mgr Agnieszka Daria Kula
Dietetyk
Przeczytaj także: Żywienie od 8 miesiąca