Jakie ryby są najlepsze dla dzieci?
Witam. Nie ma gatunków ryb całkowicie przeciwwskazanych dzieciom. Dziecku można podawać właściwie wszystkie rodzaje ryb, pamiętając jednak o pewnych zasadach.
Możemy podawać dziecku zarówno te chudsze gatunki ryb: dorsz, sola, sandacz, morszczuk, mintaj, czy szczupak, ale także ryby tłuste: łosoś, makrela, halibut. Co ważne, należy pamiętać o sprawdzeniu źródła pochodzenia ryb oraz o usunięciu wszystkich ości. Najmniej ości wśród ryb mają łosoś, sola i mintaj.
Ważnym elementem jest także świeżość ryb. Podczas kupowania ryb warto zwrócić uwagę czy ich skrzela są czerwone, skóra sprężysta i błyszcząca, a oczy wypukłe. Najlepiej kupować w sprawdzonych, polecanych sklepach. Ryby zakupione na wolno stojących straganach mogą ulegać szybkiemu zepsuciu.
Wprowadzając ryby do diety dziecka należy być ostrożnym. Na początku (od 7 miesiąca u dziecka karmionego mlekiem matki i od 6 miesiąca u dziecka karmionego sztucznie) można dodać jej niewielkie ilości (około 10 g) do przecieru jarzynowego czy zupki. Dopiero u starszych dzieci można podawać ją jako samodzielny posiłek.
mgr Monika Hajduk
Dietetyk
Przeczytaj także: Czy krewetki są dozwolone w diecie dwuletniego dziecka?