Modelowe racje pokarmowe
Witam, Natknęłam się ostatnio na modelowe dzienne racje pokarmowe dla dzieci 1-3 lat. Szczerze mówiac nie rozumiem ich. Piszą np. że dziecko powinno zjeśc w ciągu dnia 70 g pieczywa, 20 g makaronu 20 g płatków sniadaniowych i do tego 150 g ziemniaków - to wszystko jednego dnia? Brzuszek 1,5 rocznego dziecka to pomieści? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Witam,
dzienne racje pokarmowe to tylko modelowe zestawy, które prezentują ile należy spożyć poszczególnych produktów w ciągu dnia, żeby pokryć zapotrzebowanie na składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne.
Wg dziennych racji pokarmowych dziecko w wieku 24 miesięcy powinno spożyć 60g ziemniaków, 60 pieczywa mieszanego i 30g: płatek, kaszy, mąki (jako dodatek do potraw). Jest to tylko propozycja bowiem nie sposób jest ująć wszystkie możliwe sposoby na pokrycie zapotrzebowania na składniki odżywcze. Nie trzeba więc sztywno trzymać się modelowych racji pokarmowych, jeśli np. w domu zabraknie jakiegoś produktu należy go zastąpić innym, ale z tej samej grupy, np. 50g pieczywa odpowiada 30g makaronu. Podobnie z produktami białkowymi i tłuszczowymi.
Poza tym zawsze warto kierować się apetytem dziecka. Nie należy dziecka zmuszać do jedzenia, powinno ono samo zdecydować ile zje.
Racje pokarmowe powinny być raczej bilansowane w dłuższych przedziałach czasu niż jeden dzień. Na pewno kierowanie się nimi podczas komponowania posiłków pomoże uniknąć monotonii posiłków, warto bowiem żeby dziecko jako dodatek do drugiego dania jadło nie tylko ziemniaki, ale również ryż, makaron czy kasze.
Zamienniki produktów
1. Produkty zbożowe
100 g mąki, kaszy odpowiada:
• 100 g makaronu
• 100 g grochu i fasoli suchej
• 135 g chleba, bułek, pieczywa cukierniczego
2. Mleko i produkty mleczne
100 g mleka odpowiada:
• 100 g jogurtu, kefiru, maślanki, mleka ukwaszonego
• 15 g mleka w proszku
• 15 g sera twarogowego
• 30 g serka homogenizowanego
• 10 g sera podpuszczkowego i topionego
3. Jaja
1 jajko odpowiada:
• 200 g mleka, kefiru, jogurtu, maślanki
• 50 g sera twarogowego
• 100 g sera twarogowego homogenizowanego
• 30 g sera topionego i podpuszczkowego
• 40 g mięsa bez kości
• 30 g szynki, polędwicy, kiełbasy suchej
• 50 g filetów rybnych
• 75 g ryby wędzonej
4. Mięso, wędliny, drób, ryby
50 g mięsa lub oczyszczonej ryby odpowiada:
• 200 ml mleka
• 50 g sera twarogowego
• 30 g sera podpuszczkowego
• 40 g wędliny
5. Masło
10 g masła odpowiada:
• 45 śmietany 18% tłuszczu
6. Inne tłuszcze
10 g oleju odpowiada:
• 12 g margaryny
7. Warzywa, owoce
100 g świeżych warzyw lub owoców odpowiada:
• 60 g soku pitnego, nektaru, przecieru
• 30 g koncentratu pomidorowego 20%
• 20 g owoców suszonych
8. Suche nasiona roślin strączkowych
100 g suchych nasion roślin strączkowych odpowiada:
• 135 g pieczywa
• 100 g makaronu, maki i kaszy
9. Cukier
10 g cukru odpowiada:
• 12,5 g miodu
• 20 g dżemu niskosłodzonego
• 15 g dżemu wysokosodzonego, konfitur, syropów owocowych
mgr Agnieszka Daria Kula
Dietetyk
Przeczytaj także: Serki w diecie dziecka