Ryby w diecie dziecka
Mam pytanie jaką najlepiej wybierać rybę dla trzylatka. Zastanawiam się czy sola, mintaj to dobry wybór. Karolina M.
Ryby są źródłem pełnowartościowego białka, witamin A, D, z grupy B, jodu, żelaza, wapnia, kwasów tłuszczowych omega-3. Szczególnie polecane jest spożywanie ryb tłustych ze względu na zawarte w nich bezcenne kwasy omega-3. Kwasy te pozytywnie wpływają na rozwój mózgu i siatkówki oka u dziecka. Poza tym wzmacniają odporność, poprawiają koncentrację i pamięć, obniżają stężenie złego cholesterolu (frakcji LDL cholesterolu) i triglicerydów, korzystnie wpływają więc na układ krążenia, działają przeciwnowotworowo, regulują ciśnienie krwi. Jest wiele korzyści wynikających ze spożywania ryb, jednak żeby z nich korzystać trzeba zadbać nie tylko o odpowiednią ich ilość w diecie, ale także wybierać ryby o największej zawartości powyższych kwasów i odpowiednią obróbkę kulinarną ryb.
Kwasy omega-3 tracą swoje dobroczynne właściwości w wyniku smażenia. Poleca się więc ryby gotować w wodzie lub na parze, piec czy grillować.
Gotowe ryby w panierce, smażone czy paluszki rybne nie są zdrowe, ponieważ znajdują się w nich szkodliwe kwasy tłuszczowe trans, dużo soli, mąki, konserwanty i inne dodatki spożywcze. Zdarza się, że zawierają tylko około 30% ryby.
Lepiej zrezygnować z ryb w puszce, sałatek, ryb w słodkiej zalewie czy kupnych past rybnych. Jak się okazuje w nich również zawartość ryb często jest znikoma, zawierają za to dużo cukru, soli, tłuszczu i sztucznych dodatków. Jeśli już decydujemy się na zakup konserwy rybnej zawsze powinno się prześledzić skład takiego produktu i wybrać rybę w sosie własnym, w większych kawałkach i o największej procentowej zawartości ryby.
Ryby wędzone zarówno w sposób tradycyjny jak i przemysłowy mogą być spożywane sporadycznie. Do produktów wędzonych w nowoczesny sposób (przez niektórych uważany za zdrowszy), uważam że powinno podejść się z rezerwą. Taki sposób wędzenia jest stosowany dość krótko, w związku z czym nie można przewidzieć skutków spożywania żywności przetworzonej w ten sposób.
Młodsze i mniejsze ryby są zdrowsze, ponieważ zawierają mniej szkodliwych zanieczyszczeń i takie polecam wybierać.
Jakie ryby wybierać?
Znaczne ilości korzystnych kwasów tłuszczowych mają: łosoś, pstrąg, dorsz, morszczuk, sola, halibut, okoń, miecznik.
Najlepiej zaopatrywać się w ryby świeże, ewentualnie mrożone, przy czym te ostatnie mogą zawierać dużą ilość wody.
mgr Agnieszka Daria Kula
Dietetyk
Przeczytaj także: Błędy w żywieniu dzieci