Szczaw w diecie dziecka
Dzień dobry, mam pytanie od ilu lat można dziecku podać zupę szczawiową i czy macie może jakieś sprawdzone przepisy jej przygotowania.
Zupę szczawiową można podać dziecku, które ukończyło 9 miesiąc życia. Roślina ta zawiera kwas szczawiowy, a dokładniej szczawian potasu jednowodny, który posiada zdolność wiązania wapnia w wyniku czego powstaje nierozpuszczalny, nieprzyswajalny przez organizm człowieka kompleks. Muszę jednak dodać, że młode listki tej rośliny są cenne w wartości odżywcze: żelazo, kwas foliowy, witaminę A i E. Pamiętajmy, że częste spożywanie szczawiu, przy ograniczonej podaży produktów bogatych w wapń, może skutkować wypłukaniem wapnia z kości lub powstawaniem kamieni nerkowych. Dlatego zupę szczawiową można podawać sporadycznie (około 2 razy w miesiącu) jeżeli dziecko nie ma problemów z nerkami i układem moczowym. Należy również zadbać by była podana z jajem lub jogurtem (by uzupełnić posiłek w wapń).
Poniżej przedstawiam przepis na pyszną zupę szczawiową (porcja około 200 ml).
Składniki:
• 2-3 łyżki surowego posiekanego szczawiu
• pół ziemniaka
• pół niedużej marchwi
• 20 g mięsa z kurczaka lub indyka bez skórki
• mały kawałek selera (jeżeli dziecko ma alergię można zrezygnować)
• mały kawałek pora (j.w.)
• 1 łyżeczka masła lub oleju rzepakowego
• ½ ugotowanego jaja kurzego
Przygotowanie:
Umyte i obrane warzywa pokrój w duże cząstki. Szczaw dokładnie umyj i drobno posiekaj. Wrzuć do wrzątku warzywa i mięso. Gotuj na małym ogniu około 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodaj szczaw. Jeżeli obawiasz się reakcji alergicznej, gotuj mięso osobno około 20 minut. Szczaw, warzywa, mięso, tłuszcz jajo zmiksuj z częścią wywaru warzywnego (ilość wywaru zależy od tego czy pociecha lubi gęste czy rzadsze zupki). Podaj po schłodzeniu.
mgr inż. Paulina Roziewska
Dietetyk
Przeczytaj także: Czy dziecko należy odchudzać?