Żywienie po skończonym 6 miesiącu życia
Witam, bardzo proszę o podanie mi parę przykładów na posiłki mleczne, ponieważ moja córka skończyła 6 miesięcy i nie chce pić mleczka. Podanie przez butelkę mleczka samego lub z kaszką, kleikiem, czy na gęsto powoduje u niej odruch wymiotny, dziękuję, pozdrawiam.
W przypadku niemowlęcia karmionego piersią można spróbować zastąpić mleko matki mlekiem modyfikowanym następnym. Gdy niemowlę karmione jest sztucznie (tzn. nie jest karmione piersią) na początku zalecałabym zmianę podawanego mleka modyfikowanego następnego, kleiku, czy też kaszki. Na rynku jest ogromny wybór różnych rodzajów i smaków tych produktów. Posiłki niemowlęcia powyżej 6 miesiąca życia powinny stawać się coraz bardziej urozmaicone. Poza tym można spróbować podawać dziecku kaszkę i inne posiłki małą łyżeczką (wypełniając ją do połowy). Początkowo dziecko będzie więcej wypluwało niż zjadało, ale po skończeniu 6 miesiąca życia należy je powoli przyzwyczajać do zmiany konsystencji z płynnej na stałą. Podawane posiłki mleczne można też odpowiednio rozcieńczyć przegotowaną wodą, stopniowo zwiększając stężenie mleka czy kaszki lub też zmienić ich smak poprzez dodanie łyżeczki jakiegoś soku owocowego np. jabłkowego przeznaczonego dla niemowląt po 4 miesiącu życia.
Trochę niepokoi mnie fakt, że Pani córeczka ma odruch wymiotny przy podawaniu posiłków. Konieczne jest poznanie przyczyny takiego stanu rzeczy. Zdarza się, że powodem jest po prostu niedojrzałość czynnościowa przewodu pokarmowego (do 18 mies. życia), ale odmowa przyjęcia pokarmu, ulewania i wymioty mogą być także objawem różnych chorób m.in. refluksu żołądkowo-jelitowego. Występuje on stosunkowo często u niemowląt oraz dzieci do 6 roku życia i manifestuje się również odbijaniem, czkawką, dławieniem, krztuszeniem, trudnością w połykaniu, a także biegunką czy zaparciami. W przypadku jakichkolwiek problemów z żywieniem niemowlęcia najlepiej swoje kroki skierować do lekarza pediatry, który wykluczy występowanie refluksu, albo alergii, która też może dawać objawy ze strony przewodu pokarmowego i zaleci odpowiedni sposób żywienia.
Gotowe produkty mleczne dla niemowlęcia (po 6 mies życia) dostępne na rynku
W żywieniu niemowląt po 6 mies. życia można zastosować obecne na rynku mleka modyfikowane następne marki Gerber, Bebilon, Bebiko oraz HiPP, HUMANA, NANpro, Enfamil. Można również podawać kaszki mleczno ryżowe, mleczne ryżowo-kukurydziane czy też mleczną owsiankę (np. marki BoboVita) - przygotowując je zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Jako deser do diety malucha można wprowadzić produkty HiPP z serii Owoce&Jogurt lub Owocowy Duet tej samej marki, Jogurciki Malucha lub desery z mlekiem i jogurtem marki BoboVita, owocowy krem z jogurtem lub deserki z twarożkiem marki Gerber. Wszystkie te środki spożywcze przeznaczone są dla niemowląt powyżej 6 miesiąca życia. Należy pamiętać, ze każdy nowy produkt do diety powinno wprowadzać się powoli, aby niemowlę poznało i zaakceptowało zmianę, obserwując przy tym czy podany pokarm nie wywołał jakiś niekorzystnych objawów.
Przepisy na posiłki mleczne (powyżej 6 mies. życia)
• Mleczko ryżowe
Składniki 2 łyżeczki ugotowanego ryżu białego, 150 ml mleka modyfikowanego następnego w płynie
Ryż gotować w wodzie przez 25 minut, następnie przetrzeć przez sitko. Mleko modyfikowane przygotować według przepisu na opakowaniu. Następnie 2 łyżeczki przetartego ryżu połączyć z 150 ml mleka modyfikowanego i mieszać, aż do uzyskania jednorodnej masy. Można również połączyć nieprzetarty ryż z mlekiem modyfikowanym i zmiksować składniki.
Gdy zwiększymy udział przetartego ryżu kosztem mleka modyfikowanego uzyskamy gęstszą konsystencję.
• Lekka mleczna owsianka
Składniki: 1 łyżeczka ugotowanych płatków owsianych, 150 ml mleka modyfikowanego następnego w płynie
Płatki owsiane gotować w niewielkiej ilości wody przez 5-10 minut, następnie przetrzeć przez sitko. Mleko modyfikowane przygotować według przepisu na opakowaniu. 1 łyżeczkę przetartych płatków owsianych połączyć z 150 ml mleka modyfikowanego następnego i mieszać, aż do uzyskania spójnej masy. Można również połączyć nieprzetarte, ugotowane płatki owsiane z mlekiem modyfikowanym i je zmiksować.
-- W celu zmiany smaku posiłku - zarówno do mleczka ryżowego jak i do owsianki można dodać łyżkę przecieru albo musu jabłkowego, lub łyżkę soku jabłkowego, jabłkowo-bananowego, jabłkowo-brzoskwiniowego (np. marki Gerber, Bobo Frut czy BoboVita).
• Kaszka kukurydziana z owocową nutą
Składniki: 120 ml mleka modyfikowanego następnego w płynie, 2 łyżeczki ugotowanej kaszki kukurydzianej, 2-3 łyżki soku np. jabłkowo-bananowego lub z owoców jagodowych
(np. matki BoboVita, Bobo Frut , HiPP lub Gerber)
Kaszkę kukurydzianą przed ugotowaniem należy pozostawić przez godzinę w niewielkiej ilości wody. Następnie gotować przez 25 min, uzupełniając jej starty. W międzyczasie przygotować mleko modyfikowane następne zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Po wystygnięciu kaszkę kukurydzianą wprowadzić do mleka modyfikowanego, dodać 2-3 łyżki soku (w zależności od konsystencji, jaką chcemy uzyskać). Wszystko dokładnie wymieszać. Przed podaniem sprawdzić temperaturę.
• Deserek jabłkowo-mleczno-ryżowy
Składniki: 60 g (3-4 łyżki) przecieru lub musu jabłkowego, 50 ml wody przegotowanej, 2 łyżki mleka modyfikowanego następnego w proszku, 2 łyżki przetartego ryżu białego
Jabłko należy utrzeć na tarce (na drobnych oczkach) i po dodaniu odrobiny wody powoli obgotowywać, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Jabłka można dodatkowo przetrzeć przez sitko. Mleko modyfikowane następne należy rozpuścić w przegotowanej wodzie (o temp. wskazanej na opakowaniu mleka). Następnie do przygotowanego mleka należy wprowadzić otrzymany przecier jabłkowy i 2 łyżki przetartego ryżu białego. Wszystko wymieszać aż do uzyskania jednolitej masy.
• Deserek ryżowo-mleczno-bananowy
Składniki: 3-4 łyżki kleiku ryżowego, 100 ml mleka modyfikowanego następnego w płynie, 50 g zmiksowanego banana
Mleko modyfikowane następne przygotować zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu. Następnie rozpuścić w nim 3-4 łyżek kleiku ryżowego (np. BoboVita), ciągle mieszając. Banana przetrzeć przez sitko lub zmiksować. Powstałą papkę dodać do kleiku ryżowego na mleku. Dokładnie wymieszać.
W zależności od tego, jaką chcemy konsystencję można dodać mniej lub więcej kleiku ryżowego.
Uwaga: Nie należy solić ani dosładzać cukrem posiłków przygotowanych dla niemowlęcia, przynajmniej do ukończenia 1 r. ż.
mgr inż. Edyta Kuzara
Dietetyk
Przeczytaj także: Jak prawidłowo mrozić i pasteryzować zupki?