Ryby w diecie dziecka nie tylko od święta
Ryby są niezwykle ważnym elementem diety zarówno osób dorosłych, jak i dzieci. Stanowią cenne źródło pełnowartościowego białka, witamin i składników mineralnych (jodu, selenu, cynku). Selen jest zaliczany do antyoksydantów, jego rola polega na ochronie organizmu przed szkodliwym działaniem toksyn. Jod- składnik występujący głównie w rybach, w soli kuchennej jodowanej. Nieodpowiednie spożycie tego składnika mineralnego może przyczynić się m.in. do zaburzeń pracy tarczycy. Cynk działa jak tarcza ochronna – chroni przed szkodliwym działaniem bakterii i wirusów, wspomaga działanie układu odpornościowego.
Tłuste ryby morskie zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodzny omega 3: kwas DHA i EPA , których odpowiednie spożycie jest bardzo ważne dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania m.in. układu nerwowego, krwionośnego. Wymienione kwasy tłuszczowe wpływają korzystnie na lipidogram, zmniejszają poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów. Obniżają ciśnienie tętnicze krwi, zmniejszając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Zmniejszą ryzyko rozwoju niektórych chorób nowotworowych i neurodegeneracyjnych [1]. Regularne spożycie tłustych ryb morskich wpływa korzystnie na stan zdrowia i samopoczucia. Chcąc spełnić zapotrzebowanie na EPA i DHA należy spożywać 1-2 porcje tłustej ryby morskiej w ciągu tygodnia [2]. Małym dzieciom zaleca się podawanie ryb zgodnie ze schematem rozszerzania diety, w małych ilościach, początkowo 1 w tygodniu, obserwując przy tym reakcję dziecka [3].
Mimo wielu zalet spożycie ryb w Polsce, a zwłaszcza wśród najmłodszych, jest na niezadawalającym poziomie.
Dlaczego tak się dzieje?
- Dzieci nie przepadają za rybami, ze względu na zapach i wygląd. Często słyszymy od dzieci, że ryba ma nieładny zapach, jest obślizgła, co zniechęca do spożycia.
- Rodzice często nie podają pociechom dań rybnych z obawy przed ośćmi
- Rodzice sami nie spożywają ryb- nie dają przykładu i tym samym nie uczą dziecka nowego smaku.
- Strach przed rozwinięciem alergii- najnowsze badania pokazują jednak, że spożycie ryb nie zwiększa ryzyka alergii, spożycie ryb w okresie niemowlęcym wręcz sprzyja zwiększeniu tolerancji immunologicznej dziecka, co sprzyja obniżeniu ryzyka rozwoju alergii [3].
Czy każda ryba jest odpowiednia dla dziecka?
Wg zaleceń Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci w diecie najmłodszych powinno unikać się ryb drapieżnych tj. miecznik, rekin, makrela królewska, tuńczyk, płytecznik. Warto natomiast wybierać tłuste ryby morskie, niehodowane tj. łosoś, śledź, szprot- są one źródłem NNKT EPA i DHA [3].
Ryby z puszki czy wędzone zawierają większą ilość soli, z tego względu nie są zalecane.
W jakiej formie podać dziecku rybę?
Najlepiej aby podawane ryby były pieczone w foli, bądź gotowane na parze- w takiej formie zachowają najwięcej wartości odżywczych. Smażenie w panierce jest odradzane, ryba podana w taki sposób jest bardziej kaloryczna i dodatkowo traci część witamin i składników mineralnych, czyniąc ją mniej wartościową [4]. Pieczenie w foli z dodatkiem warzyw, ziół będzie bardziej atrakcyjne.
Pomysły na dania rybne
Wigilijna ryba po grecku pełna warzyw
Składniki:
- Ryba- 100-200g
- Marchew- 1 mała sztuka
- Papryka- 1 mała sztuka
- Cukinia- ½ średniej sztuki
- Pietruszka- 1 mała sztuka
- Dynia- ½ szklanki
- Cebula- 1 mała
- Czosnek- 1 ząbek
- Przecier pomidorowy
- Sok z cytryny- do smaku
- Pieprz, sól- do smaku
- Oliwa/olej rzepakowy- 1 łyżka
Wykonanie: Marchew, pietruszkę, cukinię ścieramy na tarce, cebulę, paprykę i dynię kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa dusimy razem ok. 15 minut, gdy będą miękkie dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy i sok z cytryny. Dusimy razem jeszcze 5 minut.
Rybę oczyszczamy, obtaczamy w jajku i mące. Pieczemy 15 minut w 180st.
Gotową rybę przekładamy sosem z warzywami.
Pieczone pulpety rybne
Składniki (ok. 5 pulpetów)
- Ryba morska ok. 200g
- Jajko – 1 sztuka
- Mąka pełnoziarnista- 2 łyżki
- Koperek
- Czosnek- 1 ząbek
- Pieprz, sól, tymianek- do smaku
- Oliwa/olej rzepakowy- 1 łyżka
Wykonanie: Rybę dokładnie oczyść z ości, zmiel z dodatkiem czosnku. Dodaj jajko, mąkę, przyprawy i koperek. Uformuj pulpety, obtocz w mące, skrop oliwą/olejem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Pulpety można podać z sosem koperkowym i ulubioną kaszą.
mgr Sylwia Pacyna
Dietetyk
Przeczytaj także: Ryby na wigilijnym stole
Bibliografia
1. Zdrojewicz Z., Adamek M., Machelski A. i wsp., Wpływ kwasów tłuszczowych (omega) zawartych w rybach na organizm człowieka. Medycyna Rodzinna 2015, 3 (18): 137-143.
2. Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, broszura, Instytut Żywności i Żywienia, 2016.
3. Szajewska H., Socha P., Horvath A. i wsp., Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy Medyczne, Pediatria, 2014, 321-338.
4. A. Suszek-Namroży, A. Platta, Opinie dzieci w wieku szkolnym związane ze spożyciem mięsa ryb. Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 2015, nr 88.