Sałatki na Dzień Matki
Za kilka dni wyjątkowe święto – Dzień Matki. Każde dziecko, to duże i to trochę większe (także ci, co mają już kilkanaście czy nawet 30, 40 lat) chce uczcić swoją mamę w wyjątkowy i niepowtarzalny sposób, zrobić jej niespodziankę. Tradycjonaliści zapewne kupią kwiaty lub czekoladki. A może w tym roku coś innego? Na przykład własnoręcznie przyrządzony smakołyk. Taki prezent z pewnością ucieszy każdą mamę. Pyszne ciasto lub deser, kolorowa sałatka, a może cały obiad?
Jeśli mama jest na diecie, albo nie przepada za słodkościami, można strawić jej przyjemność pyszną sałatką. Będzie to uczta dla podniebienia, a kalorie nie będą spędzały snu z powiek.
Poniżej przedstawię kilka propozycji na pyszne sałatki na Dzień Matki. Sałatki te są pyszne, niedrogie i proste w przygotowaniu. Starsze dzieci na pewno sobie poradzą z ich przygotowaniem, a młodszym pociechom pomoże na pewno tata czy dziadkowie.
Sałatka z melonem i rukolą
SKŁADNIKI (na 4 porcje):
• 3 łyżki oleju
• przyprawy – np. bazylia, oregano, zioła prowansalskie
• łyżeczka miodu
• łyżeczka soku z cytryny
• 1 melon
• 50g rukoli
• 150g sera mozarella w kuleczkach
• 150g pomidorków koktajlowych
• łyżka prażonych nasion słonecznika
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Przyprawy wymieszaj z 3 łyżkami wody i oleju. Dodaj miód i sok cytrynowy.
2. Melona przekrój na połowę, usuń pestki i specjalną łyżką wydrąż kuleczki. Możesz obrać melona i pokroić w kostkę, połącz z sosem miodowo-cytrynowym.
3. Mozzarellę odsącz z zalewy, a pomidorki przekrój na połowę.
4. Rukolę, pomidorki i mozzarellę połącz z melonem. Posyp słonecznikiem.
5. Podaj z bagietką.
Koktajl z krewetek
SKŁADNIKI (na 4 porcje):
• 4 łyżeczki majonezu
• 250g mrożonych krewetek
• 2 pomidory
• 4 jajka ugotowane na twardo
• pół czerwonej cebuli
• pół puszki czerwonej fasoli
• 4 liście sałaty
• cytryna
• gałązki pietruszki do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Krewetki rozmroź.
2. Opłucz je zimną wodą, oczyść z pancerzyków.
3. Oczyszczone krewetki wstaw do lodówki na 30 minut.
4. Jajka obierz i pokrój w ćwiartki.
5. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.
6. Pomidory umyj i pokrój w ósemki.
7. Fasolę odsącz z zalewy, przepłucz zimną wodą.
8. Umyj i odsącz liście sałaty.
9. W szklanych pucharkach ułóż liście sałaty, ćwiartki jajek, cząstki pomidora, fasolę i cebulę.
10. Na wierzchu ułóż krewetki.
11. Na każdą porcję nałóż łyżeczkę majonezu.
12. Udekoruj natką pietruszki i ćwiartką cytryny.
13. Wstaw do lodówki i schładzaj przez 1-2 godziny.
Sałatka truskawkowo – szparagowa
SKŁADNIKI (na 4 porcje):
• 2 łyżki majonezu
• przyprawy – np. bazylia, oregano, zioła prowansalskie
• 250g truskawek
• 250g świeżych szparagów
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• sok z cytryny – do smaku
• 100g szynki konserwowej
• łyżka cukru pudru
• 4 liście sałaty
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Truskawki i szparagi oczyść.
2. Truskawki przekrój na ćwiartki, szparagi na kawałki 1 cm.
3. Szparagi smaż 10 minut na oliwie, dopraw przyprawami i sokiem z cytryny.
4. Szynkę pokrój w cienkie paseczki.
5. Truskawki oprósz cukrem pudrem.
6. Wszystkie składniki połącz z majonezem.
7. Ułóż na liściach sałaty.
8. Udekoruj listkami mięty lub melisy.
Sałatka z truskawkami i mozarellą
SKŁADNIKI (na 4 porcje):
• sałata lodowa
• cebula czerwona
• ser mozzarella (1 sztuka)
• banan
• 250g truskawek
• natka pietruszki i koperek - do dekoracji
• przyprawy – np. bazylia, oregano, zioła prowansalskie
• 3 łyżki oleju
• 2 łyżki miodu
• 1 łyżka musztardy francuskiej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Wymieszaj dokładnie składniki sosu (przyprawy, olej, miód i musztardę)
2. Sałatę porwij na małe kawałki.
3. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
4. Ser pokrój w kostkę, banana w plasterki, a truskawki w ćwiartki.
5. Połącz składniki sałatki z sosem.
6. Podawaj udekorowaną natką pietruszki i koperkiem.
Wszystkim Mamom życzymy smacznego oraz dużo zdrowia i dumy ze swoim pociech.
mgr inż. Beata Smulska
Dietetyk
Przeczytaj także: Kasza jaglana – złoto polskiej ziemi