Serek Bakuś o smaku malinowym
Tym razem mama poprosiła nas o ocenę serka homogenizowanego puszysty Bakuś malinowy. Serek ma bardzo ładne opakowanie i synek nieraz chciał, abym kupiła mu ten serek. Miałam jednak zastrzeżenia co do składu. Z przyjemnością przeczytam co myśli na temat tego serka nasz Ekspert.
Nazwa produktu
Serek homogenizowany malinowy (maliny 5,2%), z dodatkiem witamin A, D i E
Podstawowe informacje
Kategoria: serek
Producent: Bakoma Sp. z o. o.
Opakowanie: 100 g
Przechowywać w temperaturze od +2 stopni Celsjusza do +6
Wyprodukowano z mleka pasteryzowanego. Może zawierać śladowe ilości glutenu i orzechów.
Skład:
Twarożek odtłuszczony, śmietanka, wsad malinowy (cukier, puree malinowe, substancje zagęszczające - skrobia kukurydziana modyfikowana, pektyna, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, barwniki: betanina, b-karoten, aromat, substancje wzbogacające - witamina A, witamina D, witamina E), cukier, żelatyna wieprzowa, białka mleka.
Wartość odżywcza
Kcal
125 kcal/100g produktu
Białko
6,0 g/100g produktu
Węglowodany
14,0 g/100g produktu
W tym sacharoza
11,9 g/100g produktu
Tłuszcz
5,0 g/100g produktu
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
3,0 g/100g produktu
Błonnik
0,4 g/100g produktu
Sód
0,04 g/100g produktu
Zalety:
• Bardzo ładne opakowanie
• Dodatek witamin, choć jak już wiemy z poprzednich analiz, jak produkt jest mało przetworzony to nie potrzebuje dodatkowych witamin, w tym także urozmaicona dieta sprawia, że dziecko otrzymuje wszystkie potrzebne witaminy.
Wady:
• Moim zdaniem skład produktu, który jest dość długi.
• Duża ilość cukru
• Mała ilość owoców
Co na to ekspert?
mgr Alicja Hojda, dietetyk
Serki homogenizowane to źródło pełnowartościowego białka, tłuszczu mlecznego, wapnia. Niestety te „smakowe” mają zwykle duży dodatek cukrów prostych, a także zagęstniki, barwniki, aromaty. To, że serek jest owocowy wcale nie sprawia, że z tego względu jest zdrowszy. Owoce w tego typu produktach znajdują się w znikomej ilości, a na dodatek są one bardzo przetworzone i nie mają żadnej wartości odżywczej. Dzieci bardzo lubią słodkie serki homogenizowane, więc producenci starają się kierować swoje reklamy w ich stronę, stąd piękne kolorowe opakowania.
Oceniany produkt zawiera dużą ilość cukru stołowego – sacharozy (ponad dwie łyżeczki na porcję). Plusem jest jednak, że producent nie dodaje syropu glukozowo-fruktozowego, który jest mieszanką błyskawicznie przyswajalnych cukrów. Serek zawiera szereg substancji zagęszczających (skrobia modyfikowana, pektyna, żelatyna wieprzowa), które wraz z dodanymi białkami mleka nadają produktowi pożądaną konsystencję . Nie są one szkodliwe dla dziecka, ale też nie są mu potrzebne w tej postaci. „Bakuś” malinowy ma w swoim składzie barwniki pochodzenia naturalnego: beta-karoten i betaninę, które nadają mu kolor owoców. Betanina to czerwień buraczana, zawiera azotany i z tego względu nie jest zalecana w diecie dzieci. Dodatek sztucznych witamin, jak Pani zauważyła, to jedynie zabieg marketingowy. To nie słodkie serki powinny być źródłem tych witamin, a zdrowa, urozmaicona dieta.
Serek „Bakuś” powinien być zaliczony do grupy słodyczy i tak traktowany przez rodziców. Może być sporadycznie podawany dzieciom powyżej 3 roku życia.
Produkt niewskazany dla dzieci z alergią na białka mleka krowiego, nietolerancją laktozy. Nie może być stosowany w diecie bezglutenowej i w diecie dzieci uczulonych na orzechy.
Generalna ocena w skali 1-5:
2,5
Zapraszamy wszystkie Mamy do nadsyłania nazw produktów, które warto wziąć pod lupę. Zanalizujemy zarówno te sprawdzone, jak i niesprawdzone w kuchni, przedstawimy ich wartość odżywczą, zastosowanie i rekomendację dietetyczną.
Przeczytaj także:
Satino kanapka- biszkopt z nadzieniem mlecznym
Sok Vega Prowansalskie Pola czy jest dobry dla dzieci?